Política 05/05/2012

Els populars fan pinya a l'entorn del gir catalanista

Cap esmena qüestiona l'autonomisme diferencial i la singularització fiscal catalana que defensarà la ponència. La unitat es reflectirà en la continuïtat del tàndem Alícia Sánchez-Camacho i Jordi Cornet.

S.g.
3 min
La líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho, en un ple al Parlament de Catalunya.

BARCELONA.Alícia Sánchez-Camacho va donar la consigna: una estratègia catalanista per ocupar l'espai que el PSC està deixant desert. I el partit ha dit amén. Ho demostra el fet que la ponència política que avui es debatrà al congrés i que fixa l'autonomisme diferencial com a sistema d'organització territorial només hagi rebut 12 esmenes dels 1.008 compromissaris i que cap en qüestioni el plantejament. I és que tot i el gir que el PP vol representar, el partit és a hores d'ara una pinya a l'entorn de l'actual direcció. De fet, Jordi Cornet té tots els números per repetir com a secretari general i Enric Millo seguirà com a portaveu del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Cap esmena critica l'autonomisme diferencial", asseguren fonts del PP. Les aportacions a la ponència que ha rebut la direcció del partit per part dels compromissaris són "de caràcter tècnic" i es limiten a "enriquir expressions", un resultat que la cúpula del carrer Urgell interpreta com un gran aval al cop de timó que avui rebrà el vistiplau de la militància. Tampoc cap de les esmenes posa en qüestió la proposta que Catalunya ha d'aspirar a un model de finançament singularitzat que, sense sortir de la Lofca i garantint una solidaritat de caràcter limitat, aconsegueixi uns resultats equiparables als dels territoris forals.

Tan assumida està la nova orientació que ahir Millo, que ha presidit el comitè organitzador del congrés, va assegurar que, tot i que el PP es "refunda", "no hi ha cap gir" catalanista i que els canvis responen "a la petició dels ciutadans d'una força centrada i alternativa de govern" d'un PSC que "ha perdut el rumb" i una CiU que "abraça l'independentisme". A costa seva el PP aspira a ser segona força del Parlament.

De "tocar fons" a la unitat

Fonts del partit consideren "inèdita" l'homogeneïtat d'aquest congrés. Sobretot perquè molts d'ells tenen en el record el conclave de fa quatre anys en què les disputes internes van portar el partit, segons alguns dirigents, "a tocar fons" amb "fets lamentables" com les xiulades a Javier Arenas i Ana Mato. El malestar d'una militància que es va rebotar contra una candidatura de Sánchez-Camacho que va ser imposada per Génova i que va tancar la porta de la reelecció a Daniel Sirera i a un Alberto Fernández que també s'havia postulat per liderar el partit. Montserrat Nebrera va aglutinar aquest descontentament, que va créixer tan ràpid com es va dissipar després. Millo afirma, per contra, que l'actual congrés està marcat "per la unitat i la cohesió interna".

La filosofia del partit és no tocar ara el que ja funciona. Que Camacho sigui reelegida és un clam dins del partit. Fonts populars asseguren que seguirà fent tàndem amb Jordi Cornet i que, encara que ell sigui ara delegat del Consorci de la Zona Franca, compatibilitzarà el càrrec amb la secretaria general del partit. El portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, també seguirà exercint com a veu del partit, segons les fonts consultades.

Desfilada de dirigents

Al llarg dels dos dies del congrés, dirigents del PP amb pes estatal es desplaçaran fins el Palau de Congressos de Barcelona per intervenir en el conclave. Hi seran, entre d'altres, el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, i la ministra de Sanitat, Ana Mato. També el ministre d'Interior, Jorge Fernández, com a membre del PP de Catalunya. El gran absent serà el president espanyol, Mariano Rajoy, que probablement estarà present al congrés del PP de Castella-la Manxa, en el qual María Dolores de Cospedal revalidarà la seva presidència. A canvi, serà la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, qui clausurarà demà el congrés català.

stats