POLÍTICA
Política 07/04/2011

El portaveu de Barcelona Decideix: “Vull que siguem un poble major d'edat, que puguem decidir”

Alfred Bosch creu que la consulta per la independència és “una obligació amb la generació que ve al darrere” i critica el paper de l'alcalde Hereu, de qui diu que té “pànic a les urnes”

Redacció
2 min

BarcelonaEl portaveu de la plataforma Barcelona Decideix, l'entitat que organitza la consulta popular per la independència que ha de tenir lloc a la capital catalana aquest diumenge, ha explicat, en una entrevista a TV3, els motius que hi ha darrere del gran esforç de milers de voluntaris que han col·laborat en l'organització de la consulta. “Vull que siguem un poble major d'edat, que puguem decidir”, ha dit Bosch, que creu que “la consulta és un assaig general del que algun dia podria ser un referèndum oficial”. El portaveu dels organitzadors creu que “tenim una obligació amb la generació que ve al darrere” i que els catalans “no hauríem de fer d'herois per poder ser dignes com a poble”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu de Barcelona Decideix creu que els catalans “hem de fer-nos grans, això vol dir poder triar” i considera que “imaginar-nos la independència és saludable i ens ajuda a valorar els pros i els contres”. Bosch, que ha evitat posicionar-se a favor o en contra de la independència, ha animat a votar els ciutadans de la capital catalana perquè “preguntar és un dels principis de la democràcia”. Segons el portaveu de la plataforma organitzadora, “alguns han abandonat el debat i propugnen l'abstenció” i ha advertit que aquest discurs pot ser negatiu de cara a properes cites electorals. “Que s'ho pensin bé, perquè d'aquí a uns mesos cridaran la gent a les urnes”, ha advertit Bosch, que considera que el crit a l'abstenció pot arribar a convertir-se en un “error històric” perquè “això un dia es votarà institucionalment”, ha assegurat.

Pel que fa a l'objectiu de participació de cara a diumenge, Bosch no ha volgut avançar cap xifra concreta però ha reconegut que “estaria molt bé” que la participació total de Catalunya arribés al 25%. Abans de la consulta a Barcelona, més d'un 18% de catalans ja han participat en alguna de les consultes que s'han celebrat arreu del territori. Bosch ha rebutjat, però, que si aquest desig es complís es pogués concloure que un de cada quatre catalans vota per la independència. Segons el portaveu de la plataforma, això seria “fals”, perquè s'hauria de comprovar qui ha votat "no", una opció que han escollit poc més del 4% dels participants. “Jo conec molta gent que no vol la independència i que sí que vota, i em sembla fantàstic”, ha dit Bosch, que també ha avançat que espera que “a Barcelona hi haurà més” vots negatius.

El portaveu dels organitzadors ha agraït el suport de personalitats com Mas i Pujol i ha admès que la participació de figures polítiques de primera plana anima el vot ciutadà. Bosch ha lamentat, però, que “costa molt arribar a tothom”, més en una ciutat d'un milió i mig d'habitants com Barcelona. El portaveu de la plataforma ha recordat també que la consulta costa una quantitat “zero de diners públics”, i que els voluntaris, a qui ha definit com a “àngels de la llibertat”, hi han invertit més de 80.000 euros. Bosch també ha reconegut que “hi ha gent que ajuda en la causa de la llibertat per passiva”, com l'alcalde Hereu, que s'ha negat a oferir urnes o locals per a la consulta i també ha rebutjat que la plataforma pugui penjar banderoles als fanals per promoure la participació. Segons Bosch, “Hereu té pànic a les urnes”.

stats