POLÍTICA
Política 01/12/2011

Rajoy rectifica: no ajornarà deu anys el pagament del deute de les CCAA amb l'Estat fins que tingui "coneixement real" dels comptes

El president electe s'ha reunit aquest migdia amb els presidents autonòmics del partit per exigir-los la màxima contenció de la despesa per reduir el dèficit

Agències
2 min

MadridEl president electe del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha reunit aquest migdia amb els líders territorials del PP per demanar que actuïn per aconseguir el compliment dels objectius de dèficit i redueixin les despeses de les seves administracions. Poc abans de la trobada, el coordinador autonòmic del PP, Juan Manuel Moreno ha enunciat en una entrevista a TVE que Rajoy proposarà alleugerir la situació financera de les comunitats per garantir que puguin complir amb les polítiques d'austeritat. Per això, el líder del partit proposarà ajornarà "al voltant de deu anys" el deute que les CCAA tenen amb l'Estat pels diners que els va avançar el 2008 i 2009. El govern socialista n'exigia el pagament i les comunitats governades per la dreta, gairebé totes, ja van proposar al Consell de Política Fiscal i Financera del juliol que s'ajornés. Ara el president electe recull el guant. Poc més tard, però, els populars han rectificat i asseguren que no ajornaran aquests pagaments fins que coneguin "l'estat real" dels comptes de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la cita d'avui al carrer Gènova hi han acudit la majoria dels presidents autonòmics de l'Estat, així com la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho. El ministeri d'Economia va presentar aquest dilluns les dades d'execució de les CCAA, que situen el dèficit conjunt en un 1,19% al tercer trimestre del 2011 (l'objectiu és l'1,3% a final d'any), però on consten exemples de dèficit elevat com el País Valencià (2,32%), Múrcia (3,03%) i Castella-la Manxa (-4,84%).

Rajoy vol "plasmar des de ja a fets reals" el contingut de la reforma de la Constitució per incloure-hi els objectius de dèficit, i per això ha convocat per a aquest dijous a la una del migdia els presidents autonòmics dels territoris on governa per assegurar que no hi ha desviaments ni imprevistos. La cita serà a la seu del carrer Génova després que aquesta setmana ha mantingut contactes amb CiU i amb el PNB.

La reunió amb els presidents és la primera d'una llista de cites que inclou la reunió de la direcció del PP el dia 5 de desembre, l'assistència a la reunió del Partit Popular Europeu el dia 7 a Marsella (amb Merkel i Sarkozy) i una trobada amb José Luis Rodríguez Zapatero per preparar la cimera de caps d'estat de la UE a Brussel·les del dia 9 de desembre, on no hi assistirà cap membre del PP.

Rajoy també es va reunir aquest dimecres amb els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, i el president de la CEOE, Joan Rosell, per demanar-los que assoleixin acords en el marc de la reforma laboral fins la setmana de Reis. El president electe del govern espanyol va comunicar als agents socials que tenia intenció de presentar un projecte de pressupostos per al 2012 al mes de març.

stats