POLÍTICA
Política 07/05/2012

Sánchez-Camacho: "El meu partit no volia ni sentir-ne parlar, del pacte fiscal, però la feina d'anar parlant amb Rajoy va quallant"

La presidenta del PP català diu que "a poc a poc" el govern espanyol assumeix la necessitat de satisfer en part les reivindicacions catalanes

Ara
3 min
UNIDES EN EL FULL DE RUTA  Sánchez-Camacho i Soraya Sáenz de Santamaría van exhibir ahir al congrés del PPC la seva sintonia davant les retallades de Rajoy.

BarcelonaLa presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, assegura que Mariano Rajoy està assumint "a poc a poc" la necessitat d'arribar a un pacte fiscal amb Catalunya. "El meu partit no volia ni sentir-ne parlar, del pacte fiscal, però la feina d'anar parlant amb Rajoy a poc a poc va quallant; no avança gaire, però avança", ha dit Camacho en una entrevista a 'Els matins de TV3'. "S'ha d'encetar una relació directa entre el govern català i el de Mariano Rajoy", ha remarcat. El PPC ha tancat el congrés d'aquest cap de setmana escenificant un gir catalanista: ha incorporat la senyera al logo del partit i ha aprovat una proposta de pacte fiscal propi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Un congrés històric"

"Les coses sempre arriben al seu temps. Poca gent confiava que el PP arribés on és. Alguns han dit que abans s'havia intentat posar la senyera i no s'havia aconseguit. Per això dic que aquest congrés ha estat històric. La ponència política aprovada al congrés del PP ha dit molt clar que aquest autonomisme català és diferencial", ha declarat Sánchez-Camacho. "Evidentment que marco distàncies amb Génova", ha afegit. Amb tot, Camacho ha insistit que "la crisi no s'arreglarà només amb el pacte fiscal".

No sap les mesures per garantir que Catalunya compleixi amb el dèficit

Camacho nega que els pressupostos espanyols "siguin injustos amb Catalunya" i assegura que "el govern espanyol farà tots els possibles perquè la Generalitat compleixi amb el pla d'ajust del dèficit. "Hi ha mesures financeres, que no sé dir-li quines ni com, perquè Catalunya pugui complir amb el límit de dèficit", ha afirmat. "Com? No l'hi puc contestar perquè ho desconec, però vaig sortir convençuda després de la reunió amb Rajoy que Catalunya no seria intervinguda".

Sobre les advertències del govern de CiU d'intentar frenar als tribunals les últimes mesures aprovades per Rajoy per tornar a l'Estat algunes competències de la Generalitat, Camacho ha dit que "no és veritat que hi hagi una estratègia recentralitzadora", i ha vinculat les mesures a la necessitat d'evitar duplicitats entre administracions".

Impost de successions

Aquest cap de setmana CiU ha obert la porta a recuperar temporalment l'impost de successions, una de les principals promeses de la formació. La recuperació d'aquest impost aplanaria el camí a CiU per poder arribar a acords amb partits com ERC o el PSC, que han plantejat la recuperació temporal de successions a les grans fortunes com a condició per arribar a pactes pressupostaris. Igualment, però, allunyaria el principal partit del Parlament del PP, soci del Govern els últims dos anys, per tirar endavant els pressupostos. Sobre aquest punt, Camacho ha insistit que no veuria bé fer marxa enrere amb la supressió de l'impost. "L'impost de successions no és substancial i no es pot crear inseguretat jurídica", ha dit.

La líder del PP Català ha insistit que el govern de Mas no retalla per on ha de retallar: "He demanat que s'apliquin retallades allà on és necessari. Els ajustos no sempre els han de patir els mateixos. Hi ha partides on es pot retallar, per exemple, en la supressió d'empreses públiques i la supressió de subvencions". Aquesta vegada, Camacho ha evitat dir el nom de cap entitat sobre la qual es podrien retallar les subvencions. En l'anterior entrevista a TV3 va focalitzar els atacs amb Òmnium Cultural. Tot i les discrepàncies, Camacho ha deixat clar que "el govern de Catalunya sap que pot comptar amb el PP català i lluitarem perquè no hi hagi ruptura".

Austeritat vs. creixement

En referència a la victòria del socialista François Hollande a França i la seva crida a construir "l'Europa del creixement", Camacho ha assegurat que les polítiques que s'estan fent a Europa són d'austeritat, però també de creixement, "amb polítiques d'inversió productiva i incentius". "L'austeritat és un instrument per aconseguir el creixement econòmic", ha conclòs.

stats