Política 08/09/2012

Monago resumeix la petició de rescat de Catalunya: "Catalunya demana i Extremadura paga"

El president d'Extremadura assegura que els 5.000 milions d'euros que ha sol·licitat la Generalitat surten de la butxaca dels extremenys i dels espanyols. Demana als seus ciutadans que "liderin la resistència" contra el pacte fiscal i diu que la seva comunitat no aplicarà l'increment de l'IVA a la cultura

Acn
2 min
El president regional del PP, José Antonio Monago / EFE

BarcelonaEl president de la Junta d'Extremadura, José Antonio Monago, s'ha pronunciat aquest dissabte en la mateixa línia que ho havia fet el seu homòleg a Galícia, Alberto Núñez Feijóo, tot assegurant que "Catalunya demana i Extremadura paga", en relació a la petició per part de la Generalitat de 5.023 milions d'euros al Fons de Liquiditat Autonòmic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hem de liderar la resistència contra aquesta iniciativa insolidària anomenada pacte fiscal català, molt fàcil de resumir avui: Catalunya demana i Extremadura paga", ha afirmat Monago, que sosté que els 5.023 milions "surten de les butxaques de tots els extremenys, de tots els espanyols". En el seu discurs amb motiu del Dia d'Extremadura, Monago ha carregat contra el president de la Generalitat, Artur Mas, per haver assegurat que el rescat es duria a terme amb diners "dels propis catalans". "No és cert, aquests també són els nostres diners i hem de dir prou", ha criticat.

Catalunya "no pot pensar només en català"

Pel president extremeny, Catalunya "no pot pensar només en català com Europa no pot parlar només en alemany, Europa ha de parlar en europeu". Monago ha fet una crida a "reaccionar" perquè "no aconseguirem canviar les nostres circumstàncies si no actuem, si només ens limitem a mirar per la finestra".

A finals de juny, José Antonio Monago va fer una crida contra el pacte fiscal català durant el debat de l'estat de la comunitat. Per a Monago, "trencar el principi de solidaritat", que suposaria, segons ell, el nou model de finançament de Catalunya, tindria efectes "catastròfics" sobre els extremenys i va afirmar que el pacte fiscal és "el desafiament més gran que tindrà Extremadura el 2013". Monago va comparar la "insolidaritat" que ell creu que representa Alemanya per al conjunt de la Unió Europea amb la que suposa el pacte fiscal per al conjunt de l'Estat.

D'altra banda, el passat 29 d'agost, el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijoo,va resumir la petició dels 5.000 MEUR al Fons de Liquiditat amb una frase contundent: "Avui Galícia paga i Catalunya demana". Pel contrari, Feijóo va assegurar que Galícia no necessitaria rescat i va defensar el sanejament dels comptes públics com "la major garantia d'autogovern".

stats