24/07/2017

El president espanyol haurà de respondre pels sobresous de Bárcenas

2 min
Luis Bárcenas arribant  a la seu de l’Audiència Nacional a San Fernando de Henares.

MadridEl judici en què aquest dimecres el testimoni Mariano Rajoy haurà de declarar no és el dels sobresous del PP, però es veurà obligat a respondre a preguntes sobre el tema. El nom de Rajoy apareix en 35 apunts comptables, per valor de 322.231 euros, dels famosos papers on l’extresorer Luis Bárcenas apuntava els sous extres dels alts càrrecs del PP. L’acusació popular que exerceix l’Associació d’Advocats Demòcrates per Europa (Adade) li preguntarà al president del govern espanyol per aquesta dada, igual que ja van fer quan van testificar els exministres Javier Arenas, Ángel Acebes, Rodrigo Rato i Jaime Mayor Oreja. En aquells casos el tribunal va deixar que els advocats preguntessin pels sobresous de la caixa B, tot i que no era el mateix judici.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Encara que com a testimoni no assisteix al judici amb lletrat, el president espanyol està preparant aquesta declaració -sense precedents a Espanya d’un president en exercici- amb el cap dels serveis jurídics del PP, Alberto Durán Ruiz Huidobro, i amb l’advocat que defensa el PP en el judici, l’ex tinent fiscal de l’Audiència Nacional Jesús Santos, del bufet Baker McKenzie. Fonts jurídiques consultades assenyalen que el president encara la declaració com una sessió de control del Congrés “però sense la llengua esmolada que acostuma a exhibir”.

Rajoy arriba a la declaració de dimecres després que l’advocat del PP, Jesús Santos, rebutgés respondre al tribunal, el 13 de març, sobre el benefici del PP en campanyes electorals per valor de 245.492 euros, una actitud que va poder influir en la decisió del tribunal -per majoria de 2 a 1- d’admetre la petició que Rajoy anés a declarar com a testimoni.

El president del govern espanyol haurà de respondre primer a l’advocat de l’acusació popular Adade, José Mariano Benítez de Lugo, i després a la resta d’acusacions. La Fiscalia Ant icorrupció, que comptarà amb la fiscal Concha Sabadell i també amb el nou fiscal en cap, Alejandro Luzón, podria reservar-se algunes preguntes en funció de l’interrogatori dels advocats.

Aquest dilluns encara quedava pendent la decisió del tribunal sobre la ubicació de Rajoy dins la sala quan hagi de testificar. L’acusació popular Adade va demanar que el tribunal aclareixi des de quin lloc exacte prestarà declaració Rajoy, i dilluns va dictar una providència que deia que és una “qüestió de policies de l’estrada”, és a dir, decisió del president del tribunal, Ángel Hurtado. Hurtado es va oposar a la declaració testifical de Rajoy i, posteriorment, va intentar que testifiqués per videoconferència, sense èxit. Ja se sap segur que Rajoy no respondrà a les preguntes des de la mateixa cadira que els acusats i els altres testimonis, però el dubte és si ho farà al mateix nivell que el tribunal, les acusacions i les defenses.

El president de l’Audiència Nacional, José Ramon Navarro, ha decidit acudir a San Fernando de Henares, seu del judici, per rebre Rajoy a l’aparcament, i acompanyar-lo fins a la sala d’espera dels testimonis. Navarro repetirà aquest mateix acte protocol·lari amb el president del Senat, el també popular Pío García-Escudero.

stats