EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 10/08/2012

Els presos d'ETA tensen el procés

Una trentena de presos d'ETA van anunciar ahir que se sumaven a la vaga de fam iniciada a la matinada per l'etarra amb càncer terminal Iosu Uribetxeberria. La protesta tensa el procés de pau.

M. Colomer
3 min
CATORZE CADIRES BUIDES PER CATORZE PRESOS MALALTS La plataforma que agrupa les organitzacions i entitats socials i polítiques de suport als presos d'ETA va improvisar ahir una protesta a les portes de l'Hospital Donostia, on hi ha intern Uribetxeberria, per reclamar la posada en llibertat dels 14 presos d'ETA malalts greus. Herrira va alertar ahir d'un "salt qualitatiu" en les mobilitzacions de protesta.

BARCELONAEl pres d'ETA Iosu Uribetxeberria ha obert la caixa dels trons. Ahir a la matinada aquest etarra malalt de càncer en fase terminal, que compleix condemna pel segrest de José Antonio Ortega Lara, va anunciar que es declarava en vaga de fam, un dia després que advertís d'aquesta possibilitat si no era posat en llibertat, aferrant-se a la normativa penitenciària que fixa l'excarceració per als malalts incurables. El pres va fer pública ahir una carta de tres pàgines al diari basc Naiz (versió digital de Gara ) en què anunciava que havia precipitat la decisió davant una actitud que va titllar d'"inacceptable" del govern espanyol, a qui va acusar de "mantenir al corredor de la mort 14 presos greument malalts".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El detonant va ser, segons la seva versió dels fets, que els agents de l'Ertzaintza que el custodien a l'habitació de l'Hospital Donostia no el van autoritzar a obrir la finestra "reixada" de l'habitació, malgrat les recomanacions del personal mèdic. De resultes d'aquest fet, Uribetxeberria va decidir negar-se a sotmetre's a més proves mèdiques i va anunciar als metges que iniciava una vaga de fam i que no se sotmetria a cap prova mèdica més.

El segueixen 35 presos més

La decisió d'Uribetxeberria tiba el procés de pacificació del País Basc. Un total de 35 presos de l'organització ETA van anunciar hores després que se sumaven a la vaga de fam a partir de la passada mitjanit com a gest de suport al precursor de la protesta. Ho va fer públic en un comunicat Herrira, la plataforma que agrupa les organitzacions i entitats socials i polítiques que lluiten pels drets dels presos bascos i que en reclamen l'acostament a presons d'Euskadi. Es tracta de presos dels centres penitenciaris de Villefranche sur Saone i Fresnes (França), Sevilla II i Castelló II. Herrira i Etxerat -entitat que agrupa les famílies dels interns condemnats per terrorisme- van advertir ahir de la situació "extrema" en què està Uribetxeberria, i no descarten que la protesta s'estengui entre més interns del col·lectiu de presos d'ETA, si bé ahir a última hora encara eren confuses les informacions que es feien públiques.

Sense anar més lluny, la secretaria general d'Institucions Penitenciàries de l'Estat assegurava a la tarda que cap pres d'ETA havia comunicat la decisió de declarar-se en vaga de fam, segons l'agència Efe. En qualsevol cas, però, la vaga de fam iniciada pels reclusos posa en un autèntic compromís l'estat espanyol de cara a la comunitat internacional. L'eventual mort d'algun dels 14 presos d'ETA greument malalts, començant pel mateix Uribetxeberria, seria molt perjudicial per a la imatge d'un estat ja prou tocat per la crisi del deute devastadora. Ara bé, res porta a pensar ara per ara que una situació d'aquest tipus arribi a desestabilitzar el procés de superació del conflicte que, de moment, ha emprès de manera unilateral l'esquerra abertzale, que reitera el compromís ferm amb l'aposta.

La desorientació d'Interior ahir davant el conflicte que s'ha encès a les presons es podia percebre en la resposta que va donar el ministeri que dirigeix Jorge Fernádez Díaz. En un comunicat, Institucions Penitenciàries de l'Estat es va emparar en la "falta de col·laboració" d'Uribetxeberria, que, en declarar-se en vaga de fam i en negar-se a proves mèdiques, impedeix "conèixer el seu pronòstic vital per fonamentar qualsevol decisió", en una clara referència a una eventual excarceració.

Però Interior encara va anar més lluny i va atribuir la protesta de l'etarra malalt en fase terminal a les "pressions" que assegura que ha rebut, tant ell com la seva família, de "l'entorn més radical que controla els presos", i que el govern espanyol assegura que es concentra a Sant Sebastià, on va ser traslladat fa una setmana des de l'Hospital de Lleó.

stats