EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 03/06/2012

Els presos d'ETA també donen per finalitzada l'etapa armada

Els presos d'ETA s'han compromès amb el procés de pau a Euskadi i han donat per "finalitzada la fase d'activitat armada". En les conclusions de la seva reflexió interna admeten el "dolor causat".

Marc Colomer
2 min
Raymond McCartney, ex-pres del Sinn Féin, durant la seva intervenció a Gernika.

BARCELONAEl procés de pau basc i el canvi estratègic de l'esquerra abertzale continuen sumant adhesions significatives que allunyen qualsevol fantasma de retorn a un escenari de violència. Aquesta vegada s'hi ha afegit l'Euskal Preso Politikoen Kolektiboa (EPPK), el col·lectiu de presos bascos, que ahir va donar a conèixer en un acte a Gernika les conclusions de debat intern dels últims mesos. Així, el col·lectiu de presos de l'organització "dóna per finalitzada la fase de l'activitat armada com a instrument de lluita".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta d'una declaració carregada de simbolisme que, set mesos després de l'anunci de cessament de l'activitat armada d'ETA, suposa també un salt qualitatiu en el seu grau de compromís amb el procés de pacificació. Per això, també fan explícita la seva "plena adhesió a l'estratègia política de l'esquerra abertzale", centrada en les vies exclusivament democràtiques per facilitar la superació de totes les ramificacions del conflicte i un replegament de forces de l'esquerra independentista que els permeti aspirar a l'hegemonia política.

Més enllà, però, en la declaració que van fer pública ahir, fan un altre pas significatiu en reivindicar-se "conscients del múltiple dolor generat" després de dècades d'enfrontament violent. Ara bé, també alerten que "alguns" estan posant el dolor "al servei d'objectius polítics".

L'arrel del conflicte i la reinserció

En aquest context l'EPPK opina que és una "tasca ineludible que cadascuna de les parts entengui les arrels d'aquest conflicte que tant dolor ha causat". Un procés que pronostiquen que serà "un exercici profund i dolorós", però necessari per a la reconciliació social i política.

L'EPPK, però, va mostrar ahir la repulsa al pla de reinserció -ells l'anomenen de "penediment-delació" i el consideren condemnat al fracàs- que promou el govern espanyol. Així, opinen que el govern utilitza els "beneficis penitenciaris per negar drets". En la declaració mostren "plena disposició per fer passos en el futur, si es donen les condicions" perquè "desaparegui qualsevol impediment" per a la seva "excarceració" a fi de participar en el "procés polític".

Però la resposta no va trigar a arribar. El ministeri de l'Interior va advertir que "mai aconseguiran" una amnistia i va plantejar, de nou, el seu pla de reinserció com la "única sortida". En una línia similar, el conseller basc d'Interior, Rodolfo Ares, va titllar de "decebedora" la declaració, i va avisar que no hi haurà cap "sortida col·lectiva" per als presos. Pel líder del PNB i candidat a lehendakari, Iñigo Urkullu, l'esquerra abertzale només busca el "victimisme electoralista".

stats