Política 13/08/2012

Presons assegura que més de 100 presos estan ja en vaga de fam

El secretari general d'Institucions Penitenciàries, Ángel Yuste, insisteix que la protesta "no tindrà cap efecte"

Efe
2 min

MadridEl secretari general d'Institucions Penitenciàries, Ángel Yuste, ha confirmat que ja són 108 els presos d'ETA que s'han declarat en vaga de fam per reclamar l'excarceració de Iosu Uribetxeberria Bolinaga –un dels segrestadors de José Antonio Ortega Lara–, greument malalt. En declaracions a RNE, Yuste ha explicat que ahir es van sumar més reclusos als 88 que ja havien anunciat la seva intenció de deixar de menjar, i que al final de la jornada hi havia un total de 108 interns que havien declarat estar en vaga de fam.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha precisat, a més, que després del sopar van ser lliurades 51 instàncies de presos que suposadament "es posarien en vaga de fam avui", si bé ha assenyalat que aquestes iniciatives "serien de diferent entitat". Així, Yuste ha assenyalat que d'aquests 51 reclusos, 26 només faran vaga de fam avui dilluns i que hi ha la possibilitat que algun dels interns que ha deixat de menjar "es doni de baixa" de la protesta.

Per la seva banda, el col·lectiu de suport als presos d'ETA Herrira calcula, segons han dit dos portaveus de l'entitat en roda de premsa, que ja són "250 presos" els que s'han sumat a diverses protestes en solidaritat amb Uribetxeberria, la majoria dels quals secunden la vaga de fam, però no n'han precisat la xifra exacta.

En qualsevol cas, el secretari general d'Institucions Penitenciàries ha reiterat que en el compliment de les penes "no hi té cabuda ni el xantatge ni la transacció ni la cessió", de manera que totes aquestes iniciatives destinades a pressionar l'administració sobre la posada en llibertat d'Uribetxeberria Bolinaga "lògicament no tindran cap efecte".

"La decisió que cal prendre (...) serà la que neixi de la llei i de les seves circumstàncies", ha manifestat Yuste, que ha recordat que Uribetxeberria Bolinaga, internat en un hospital de Sant Sebastià per ser tractat d'un càncer, va ser condemnat a 337 anys de presó per un "segrest que va commoure tota la societat".

Aquesta, segons Yuste, és la diferència entre "la llei d'ETA i l'esquerra abertzale i la legislació penitenciària, clarament humanitària", i ha recalcat que aquesta iniciativa dels presos etarres és una "escenificació" que està "orquestrada des de fora i que tendeix a capitalitzar una eventual resolució com a conseqüència de la seva pressió, i no de l'aplicació de la llei".

stats