Política 29/11/2016

El pressupost del 2017 destina 5,8 milions d'euros al referèndum d'independència

El Govern ha inclòs també una partida oculta dins els fons de contingència en preveure una possible impugnació de la partida explícita

Aleix Moldes
2 min
El president Puigdemont amb el vicepresident Junqueras, aquest dimarts al Palau de la Generalitat / PERE VIRGILI

BarcelonaEls pressupostos de la Generalitat del 2017 inclouen 5,8 milions d'euros destinats al referèndum d'independència que el Govern s'ha compromès a impulsar el setembre de l'any que ve. El projecte de llei, al qual ha tingut accés l'ARA, preveu destinar 5 milions d'euros a processos electorals i 0,8 milions a processos participatius, fet que podria incloure també el procés constituent. La partida se situa en els fons no departamentals, fet que deixa la gestió directament en mans del departament d'Economia i no de la conselleria de Governació.

El projecte de pressupostos 2017 de la Generalitat per partides

A més, l'articulat de la llei que aquest dimarts ha resentat el vicepresident, Oriol Junqueras, al Parlament i a la qual ha tingut accés l'ARA estableix en la seva disposició addicional 31 que "el Govern, dins les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d’habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d’organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria".

"Tots em coneixeu. Algú creu que no faré tot el necessari per complir amb el mandat que m'han encomanat els ciutadans de Catalunya? De debò?", ha respost Junqueras durant la roda de premsa d'aquest dimarts quan se li ha preguntat si el Govern convocarà el referèndum encara que el TC impugni les partides corresponents. "Jo crec que les partides no són impugnables", ha afegit, referint-se als recursos amb què s'ha dotat els "processos electorals i participatius". En tot cas, el vicepresident ha recordat que tots els governs pressuposten partides destinades a processos electorals i no sempre corresponen amb el que veritablement costaran. "És la manera de tenir una partida oberta per poder-la ampliar" ha explicat sense detallar si aquest serà el cas català.

El conseller d'Economia ha evitat parlar de cap partida oculta i s'ha limitat a explicar que no li cal perquè "sempre" farà tot el que calgui per complir amb el "mandat" de les eleccions del 27 de setembre de 2015. En tot cas, ha afegit: "Si hi hagués una partida oculta, creuen que els hi diria?".

El referèndum està compromès en dues mocions parlamentàries. La primera, acordada entre JxSí i la CUP, preveu la via unilateral. La segona, votada per JxSí i CSQP,aposta per la via pactada. Per això, Junqueras recorda que el tipus de referèndum que es convocarà -i del que ell serà el màxim responsable- no està predefinit.

Aquesta no és l'única partida del pressupost que es vincula al referèndum. Com avança l'ARA en l'edició d'aquest dimarts, també n'hi haurà una altra d'oculta dins els fons de contingència. L'objectiu del Govern és poder impulsar el referèndum encara que la partida explícita sigui suspesa pel Tribunal Constitucional.

Els pressupostos del 2014 ja van preveure una partida destinada a la consulta del 9-N. Aleshores es va situar dins de Governació per un import de 6 milions d'euros. Aquella consulta, que va ser suspesa pel TC, es va acabar fent com un procés participatiu. Una opció que l'actual Govern ha descartat des del primer moment.

stats