PRESSUPOSTOS 2012
Política 15/05/2012

Mas a l'Estat espanyol: "Menys renyar als altres i més fer els deures propis"

El president de la Generalitat assegura que ha de retallar més per la mala previsió del PSOE i la centrifugació del dèficit del govern de Mariano RajoyMas diu que ha de retallar més per la mala previsió del PSOE i la centrifugació del dèficit de Rajoy

S. González / R. Tugas
2 min

Barcelona“Menys renyar als altres i més fer els deures propis”. Aquest és el missatge que ha llançat el president de la Generalitat, Artur Mas, a l'estat espanyol durant la presentació del tercer pla de reajustament per retallar 1.500 milions d'euros més dels pressupostos. El president ha volgut deixar clar que aquesta nova retallada l'obliga a fer un govern del PP que ni paga el fons de competitivitat ni la disposició addicional tercera de l'Estatut. “Si l'estat ens pagués només el deute en infrastructures de l'any passat, el pla de reajustament seria la meitat del que és”, ha dit Mas, qui ha afegit que si Catalunya tingués el pacte fiscal “molts problemes quedarien resolts”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat també ha volgut adreçar un missatge a Europa: “Austeritat sí, però no com a una obsessió malaltissa”. Mas ha argumentat que “s'ha d'adequar als ritmes que es produeix a l'economia” i que quan aquesta millori serà més fàcil disminuir el dèficit.

Mas ha recordat que el Govern, en un any i quatre mesos, ha aconseguit reduïr el dèficit a un "ritme considerable" malgrat els impagaments de l'estat espanyol i un context econòmic que ho dificulta i ha argumentat que si ara la Generalitat ha de fer una nova retallada és per la mala previsió d'ingressos que va fer l'anterior govern del PSOE i la "sistemàtica recentralització" del dèficit que està fent l'executiu de Mariano Rajoy. Igualment, ha criticat que tots els increments impositius de l'executiu del PP en IRPF, Societats i potser aviat l'IVA "se'ls queda el govern central pràcticament al 100%, així com "la poca flexibilitat de la UE d'acompassar les polítiques de contenció del dèficit en el cicle real de l'economia", atès que no creu "que l'austeritat hagi de ser una obsessió".

El president ha reconegut també l'esforç i "el sacrifici generalitzat" dels treballadors públics en aquest procés i ha recordat que gràcies al seu esforç veient reduït el seu salari la resta de ciutadans no notaran les retallades en els serveis públics. Mas també ha fet una crida als catalans a "fer pinya" per poder sortir de la recessió.

Mas també ha anunciat que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, demanarà en les pròximes hores comparèixer al Parlament per detallar el que és la tercera onada de retallades, tal i com van aprovar per unanimitat totes les forces parlamentàries de l'oposició en el ple monogràfic de les retallades que es va celebrar al març.

stats