Política 07/02/2016

La policia deté sis presumptes jihadistes a Alacant, València i Ceuta

Enviaven material militar i logístic i diners a les organitzacions terroristes Jabhat al-Nusra i Daeix. La xifra de detinguts entre l'any passat i enguany s'eleva a 82

Efe/ara
2 min
La policia s'emporta un dels detinguts a Ceuta durant l'operació antijihadista / EFE

MadridLa Policia Nacional ha detingut aquesta matinada sis presumptes jihadistes per la seva presumpta vinculació amb les organitzacions terroristes Jabhat al-Nusra, la més important a l'Iraq, i Daeix. Quatre d'ells són de nacionalitat espanyola i tenen orígens sirians, jordans i marroquins. Els altres dos resideixen a Espanya i tenen nacionalitat siriana i marroquina, segons ha anunciat el ministeri de l'Interior amb un comunicat. L'operació segueix oberta i és la segona a l'Estat enguany.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La investigació que ha culminat amb les detencions a Alacant, València i Ceuta va començar el 2014. Segons fonts policials, la tasca dels detinguts consistia a subministrar material logístic imprescindible per a l'activitat de Jabhat al-Nusra i Daeix. El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha explicat aquest migdia durant una roda de premsa que els detinguts enviaven a aquests grups terroristes material militar, diners, equips electrònics i de transmissions i material per fabricar explosius com si fos ajuda humanitària. Així mateix, ha detallat que la direcció del grup l'exercia només un dels detinguts i que la seva activitat estava camuflada en un "complex empresarial" que permetia enviar el material sense aixecar sospites.

Entre el 2015 i enguany, la Policia Nacional ha detingut 82 persones. El 24 de gener van ser arrestats a Ceuta dos germans per la seva relació amb el terrorisme jihadista. Pel que fa a les últimes detencions practicades l'any passat, al novembre van ser detinguts a Barcelona tres presumptes membres d'una xarxa per reclutar jihadistes i l'1 de desembre, dues setmanes després dels atemptats de París, va ser detingut un home a Pamplona que volia unir-se a l'Estat Islàmic.

L'operació policial que va culminar amb més detencions l'any passat es va produir a Catalunya: el 8 d'abril els Mossos van detenir 11 persones a Terrassa, Sabadell, Sant Quirze del Vallès i Valls. Els detinguts formaven part d'una cèl·lula que tenia la "voluntat explícita d'atemptar" i tenien fotografies d'edificis singulars.

La dificultat de tipificar els conversos atrets per la jihad

En una entrevista amb Carles Capdevila, el filòsof francoalgerià Sidi Mohammed Barkat va fer un paral·lelisme entre el jihadisme i les drogues: "En el jihadisme, l’islam funciona com un estupefaent. En lloc de drogar-se, ‘prenen’ islam". Un dels experts consultats per l'ARA arran de les detencions que es van practicar a Barcelona l'abril de l'any passat va afirmar que és "no es pot traçar el perfil dels jihadistes".

stats