MOBILITZACIÓ
Política 22/10/2016

El 13-N preveu sumar totes les forces a favor del referèndum

La protesta contra la judicialització pretén incorporar els ‘comuns’

Jordi Mumbrú
3 min
El 13-N preveu sumar totes les forces a favor del referèndum

BarcelonaLa gran mobilització que preparen l’ANC, Òmnium Cultural i l’AMI pel 13 de novembre serà a favor de les institucions catalanes. Els organitzadors confien que els ciutadans surtin en massa per mostrar el seu suport a tots els polítics que tenen causes obertes amb la justícia per raons ideològiques: ja sigui Artur Mas i tres dels seus exconsellers per organitzar la consulta del 9-N, Carme Forcadell per les votacions del procés constituent al Parlament o els alcaldes perseguits per actes de desobediència. La protesta contra la “judicialització de la política”, però, també serà la primera després de l’acord entre Junts pel Sí i els comuns en el debat de política general sobre el referèndum. La intenció de les entitats que organitzen l’acte és que a la manifestació es visualitzi el consens. Tot i que no hi ha, de moment, un anunci oficial, fonts dels comuns donen per fet que aniran a la mobilització del 13-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot van aprovar una resolució conjunta a favor del referèndum que els compromet a “impulsar iniciatives” que sumin el màxim nombre d’entitats i formacions polítiques a favor de la consulta. La resolució va ser un punt d’inflexió. Les dues formacions mantenen les seves diferències en política social i fiscal però el to ha canviat. Per començar, el Govern està disposat a recórrer tot el camí que sigui possible amb els comuns. Intentaran sumar el màxim d’agents possibles a favor del referèndum. L’objectiu és que el dia en què es demostri per última vegada que l’acord amb el govern central per celebrar una consulta és inviable, el nombre de ciutadans que estiguin disposats a buscar una altra via sigui el màxim possible. És a dir, que quan el president miri enrere per comptar els efectius de què disposa per fer el referèndum emparat en la legalitat catalana, no només es trobi els de JxSí i la CUP, sinó també els de Catalunya Sí que es Pot (CSQP).

D’altra banda, els comuns estan encantats que el president hagi recuperat l’opció del referèndum que sempre han reivindicat i tenen tota la disponibilitat a escoltar propostes. Aquest desglaç és el que es veurà, en forma de gran mobilització, el 13 de novembre.

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, va explicar ahir en declaracions a l’ARA que el lema de la mobilització se centrarà en “la defensa de les institucions” i va apuntar que la protesta coincidirà amb les declaracions davant del jutge de molts dels polítics afectats. Aquest fet, segons confien a l’ANC, hauria d’ajudar que el 13-N acabi sent el dia d’una “mobilització potent”. Sànchez, que dijous al vespre va dir que la protesta també seria a favor “del dret a decidir i del referèndum”, va argumentar ahir que “existeix una gran confluència quan es denuncia la judicialització de la política” i que “hi ha un consens molt clar”.

“No és per la independència”

La presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras, va afegir que “ja fa temps que es treballa per eixamplar el suport” del procés. “Estem parlant de defensar la democràcia i això és comú amb molts espais, no només els sobiranistes -va afegir en conversa amb l’ARA-. La convocatòria serà per defensar les institucions, no a favor de la independència”, va concloure. Això hauria de permetre que tant Junts pel Sí com la CUP i CSQP s’impliquessin en la protesta. Una confluència que es va poder veure parcialment durant l’Onze de Setembre, quan els comuns estaven dividits sobre si assistir o no a la manifestació.

Els acords ja s’han vist al Parlament: durant el debat de política general, les formacions van aprovar una proposició en contra de la “judicialització de la política”. A més, la plana major dels comuns va participar dijous en l’acte de suport a Carme Forcadell. Si no hi ha un canvi d’opinió, el 13-N ho tornaran a fer.

stats