Política 23/05/2016

El projecte de pressupostos de la Generalitat farà créixer la despesa en més de 1.000 milions d'euros

Un 78% d'aquest increment es destinarà a despesa social, que inclourà el pla de xoc pactat entre Junts pel Sí i la CUP

Acn
2 min
Andreu Mas-Colell va fer el traspàs de la cartera d'Economia a Oriol Junqueras el 14 de gener passat

BarcelonaLa despesa total de la Generalitat durant el 2016 superarà els 23.700 milions d'euros. Així consta en el projecte de llei dels pressupostos del 2016, que aquest dimarts aprovarà el consell executiu del Govern, i que el vicepresident Oriol Junqueras presentarà al Parlament. Fonts de la conselleria d'Economia han detallat que la despesa creixerà en més de 1.000 milions (el pressupost del 2015 en preveia 22.481), un 78% dels quals es destinaran a partides socials. D'aquest increment de la despesa finalista, 317 milions d'euros aniran a parar a Sanitat, 211 a Ensenyament i 173 a Serveis Socials, que, el 2015, sumaven conjuntament 15.014 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras ja ha apuntat que el Govern presenta uns pressupostos "expansius i realistes", tot i que no té la majoria garantida per aprovar-los. Dependrà del vot dels deu diputats de la CUP. La despesa social s'emportarà la major part del pastís dels més de 1.000 milions d'increment, amb 875 milions d'euros, segons fonts del departament d'Economia. S'hi inclourà el pla de xoc de 270 milions d'euros pactat entre Junts pel Sí i la CUP. A més, l'increment salarial de l'1% als treballadors públics suposarà 110 milions d'euros i el pressupost d'Universitats i Recerca també s'incrementarà en 50 milions. En general, totes les conselleries augmentaran el pressupost respecte al de l'any passat.

Sense reforma fiscal ni venda de patrimoni en el capítol d'ingressos

El capítol d'ingressos ha estat un dels més polèmics en la prèvia a la presentació del projecte de llei de pressupostos. Tot i que el programa electoral de Junts pel Sí no preveia cap reforma fiscal en els principals impostos catalans, la voluntat de Junqueras "d'estudiar" la possibilitat d'incrementar el tram autonòmic de l'IRPF va ser criticada públicament per CDC.

El document que el Govern aprova aquest dimarts no inclou, doncs, cap canvi en els principals impostos catalans, tot i que caldrà veure si hi ha alguna novetat en el tram de negociació parlamentària. El soci de Junts pel Sí al Parlament, la CUP, ja ha reclamat públicament una reforma en els tres grans impostos. Els anticapitalistes volen rebaixar l'IRPF a les classes mitjanes i treballadores i incrementar-lo per a les classes benestants; volen que l'impost de successions recuperi els nivells del tripartit, i volen convertir l'impost de patrimoni en un impost sobre les grans fortunes.

La CUP també demana que s'incloguin els impostos anul·lats pel Tribunal Constitucional (TC), com el de dipòsits bancaris, el d'emissió de gasos de la indústria, el de les nuclears i el d'aviació comercial.

stats