CIMERA ANTICRISI
Política 25/03/2011

Mas busca un acord de mínims per salvar la cimera anticrisi

"El país ens està observant", ha dit el president de la Generalitat als assistents a la trobada per ressaltar la urgència d'arribar a un acord per sortir de la crisi

M.colomer
3 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet una crida a la "responsabilitat" a partits polítics, empresaris i sindicats, per lliurar junts una lluita sense quarter contra l'atur.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquesta apel·lació ha arrencat la Cimera per a la Reactivació Econòmica, que se celebra avui al Palau de Pedralbes de Barcelona, amb la participació de 40 representants del Govern, dels grups parlamentaris catalans, dels agents econòmics i socials i del grup d'experts que assessora a l'executiu català.

La reunió multilateral ha arrencat a les 12.10 hores amb la intervenció de Mas, que segons el seu entorn ha fet una crida als presents a ser conscients de la "responsabilitat" que recau sobre les seves espatlles en un moment crític com l'actual.

"El país ens està observant", ha dit Mas, per ressaltar la urgència de sortir d'aquesta cimera acordant un paquet de mesures contra l'atur, que ha definit com el "principal" problema de la societat catalana en aquests moments, més quan les pròximes xifres de desocupació seguiran sent "negatives".

Mas ha reconegut que actuar de manera concertada, intentant posar d'acord amb tot l'arc parlamentari, a empresaris i a sindicats, és "limitatiu", però ha remarcat que ara "és el moment de fer-ho" davant l'actual situació de crisi.

Segons que ha deixat clar el president català, ara no és moment només de "debatre" sinó també d'"actuar", de passar a l'acció per afrontar un problema "molt urgent" com el de l'atur.

Mas ha admès que "no es podrà resoldre tot i tot a la vegada", però ha destacat la necessitat de generar una dinàmica que condueixi a la reducció de la taxa d'atur.

Després dels inconvenients expressats per l'oposició d'esquerres i els sindicats al document de treball elaborat pel Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC), Mas ha volgut destacar explícitament la "vàlua" d'aquests experts.

A continuació, ha intervingut el titular d'Economia, Andreu Mas-Colell, que també ha abundat en aquesta apel·lació a la unitat i al consens que ha fet el president català; per il·lustrar-ho, ha citat Goethe: "No ens preguntem si estem tots d'acord, sinó si anem pel mateix camí".

Després ha estat el torn del president del CAREC, Salvador Alemany, que ha insistit en el missatge que ha llançat als mitjans abans de començar la cimera.

Alemany ha urgit a prendre mesures per recuperar l'economia catalana i ha reiterat que el document elaborat pels experts que integren el CAREC simplement pretenia ser un "punt de partida" per generar debat a la cimera d'avui.

Seguidament, altres membres del CAREC han donat compte de cadascuna de les parts de la proposta d'aquest grup d'experts, i entorn de les 14 hores han parat per menjar, en una sala adjunta, en la qual havia disposat un càtering.

La proposta del Govern obvia el document dels experts

La proposta que ahir a la nit va lliurar el Govern als grups parlamentaris -després que Artur Mas s'impliqués personalment en les converses amb els partits per adobar el terreny- i a la resta d'actors que avui participaran en la cimera obvia el document dels experts del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (Carec) que lidera Salvador Alemany i que ha rebut fortes crítiques pel seu to marcadament liberal. Així, el document del Govern que es discutirà en la cimera anticrisi que començarà a les 12 del migdia al Palau de Pedralbes i que s'allargarà fins a les 18 hores, no hi apareixen ni el contracte únic ni el copagament, i es queda en una proposta de mínims per evitar el fracàs de la cimera.

El document, al que ha tingut accés l'Ara.cat, planteja cinc grans acords, un dels quals en forma de mandat. En aquest sentit, insta a calendaritzar els treballs de la comissió de base parlamentària d'estudi del concert econòmic perquè enllesteixi els seus treballs abans del 31 d'octubre. La resta de punts de la proposta, de 9 planes, es resumeixen en la promoció de la simplificació administrativa per alliberar de burocràcia les iniciatives empresarials i facilitar la creació d'ocupació; la reforma de l'administració per fer-la no només més àgil, sinó també més eficient; el salt qualitatiu en matèria d'infraestructures i el mix energètic.

Que el Govern hagi obviat en la seva proposta el document dels experts que van rebutjar des d'un bon principi els partits progressistes busca salvar in extremis la cimera, que s'albirava un fracàs si havia de partir de l'única base del document dels experts del Carec. Serà al mateix consell assessor a qui el Govern encarregarà després que faci una proposta per concretar quatre dels cinc grans objectius -el concert depèn dels treballs polítics i no d'una proposta tècnica.

stats