DEBAT PRESSUPOSTARI
Política 05/04/2011

El PSC es desentén dels pressupostos del 2011 i aboca el Govern a acordar-los amb el PP

Els socialistes catalans argumenten que ja van avisar que si el Govern suprimia l'impost de successions no els busquessin pel pressupost. En canvi, el PP celebra la supressió, però diu que no és l'única exigència popular per donar el seu suport als pressupostos

M.colomer
2 min

Barcelona“S’ha tancat la porta a la possibilitat d’acordar amb el PSC els pressupostos de la Generalitat”. Així de clara ha estat la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, a l’hora de valorar el fet que el Govern hagi anunciat la supressió de l’impost de successions. Mantenir l’impost era la “condició irrenunciable” que havia posat el PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“No podem entrar a valorar uns pressupostos que parteixen de la premissa que eliminen un impost als més privilegiats quan s’anuncien retallades arbitràries a tort i a dret”, ha afirmat Bonet, que ha considerat que el Govern ha “creuat la línia roja” que condicionava el seu eventual suport als pressupostos del 2011. També la portaveu d’ICV-EUiA, Dolors Camats, ha carregat amb duresa contra el Govern per una decisió “indecent” a l’hora de suprimir successions també per les rendes més altes.

Se’n beneficien els consellers?

El cert és que el grup parlamentari del PSC ha endurit el seu discurs, especialment des que els alcaldes i candidats a les municipals així ho van reclamar. En aquest context, Bonet ha deplorat que el Govern “prefereix estar al costat dels 700 més rics que dels 7,5 milions més perjudicats”, i ha insinuat que hi ha membres del Govern que es beneficiaran de la supressió de l’impost.

Precisament, aquesta afirmació ha irritat el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, que s’ha declarat “astorat” amb la insinuació de Bonet. “El que ha dit no fa per ella i esperem que hagi estat un lapsus i que rectifiqui, perquè sinó, no hi hauria precedents de caure tan baix en aquest Parlament”, ha etzibat.

Però mentre el PSC ha tancat la porta ja a qualsevol possibilitat de pacte pels pressupostos, el PP ha celebrat la supressió de l’impost i ha anunciat que encara buscarà rebaixar-lo més i també suprimir donacions durant el tràmit parlamentari. Ara bé, pel PP la supressió de successions “és un element més, no el més important” per garantir el seu suport al Govern pels pressupostos, malgrat que ha reconegut que els "acosta". També és cert, però, que el portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, ha ofert la seva “comprensió” al Govern d’Artur Mas i ha exigit a l’Estat que pagui a Catalunya el que li toca del fons de competitivitat.

En aquest sentit, i després que el president espanyol. José Luis Rodríguez Zapatero, m'hagi deixat ben clar que no pensa pagar a la Generalitat aquest any el fons de competitivitat que deu, també el PSC ha assegurat que estarà “amb el Govern de la Generalitat amb aquesta exigència en tot moment i allà on sigui”. Ha insinuat així que si cal arribar a votar diferent del PSOE al Congrés, el PSC ho farà. Però no ho ha volgut dir explícitament.

stats