Política
Política 03/02/2011

Puigcercós creu que CiU "alimenta el discurs d'Aznar" quan parla de la situació financera de la Generalitat

El president d'Esquerra acusa Convergència de fer un "doble joc" a Catalunya i a Madrid, i assegura que tindria molts suports si es plantés

Albert Castellví
2 min
Puigcercós, l'endemà de les eleccions del 28-N. Foto: ACN

BarcelonJoan Puigcercós ha criticat amb duresa l'actuació del Govern de Convergència i Unió, especialment pel que fa a les reiterades referències a la mala situació econòmica de la Generalitat. El president d'Esquerra ha denunciat que "barbaritats com la de l'Oriol Pujol dient que no es poden pagar les nòmines o que una companyia està a punt de caure cauen a Madrid com aigua beneïda i alimenten el discurs del senyor Aznar i de part del PSOE que diuen que el problema són les autonomies, i especialment Catalunya". En opinió de Puigcercós, "hi ha un excés per part de l'actual Govern d'explicar que les caixes estan buides", tot i que, segons ell, si el tripartit hagués fet cas de les propostes fiscals que proposava CiU, "la situació hauria estat molt més complicada".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, Puigcercós ha acusat CiU de voler "despolititzar" la legislatura, i de voler amagar "els problemes polítics" sota el discurs de la crisi. El líder dels republicans ha criticat també el "doble joc" que, segons ell, està fent CiU quan "a Madrid demana unitat davant la retallada de pensions" i en canvi a Catalunya no la busca, i ho ha exemplificat: "El pla de viabilitat l'ha vist abans el rei d'Espanya que el Parlament de Catalunya", ha assegurat, i ha defensat que hauria calgut "buscar una posició unitària" abans de portar la proposta a Madrid.

D'altra banda, Puigcercós considera "immoral" que es plantegi el copagament sanitari a Catalunya "quan som els que més paguem" a la sanitat estatal, i en aquest sentit creu que "aquest país ha de començar a plantar-se". En la seva opinió, si el Govern ho fes, "comptaria amb molta complicitat: la d'Esquerra, però també la de patronals, sindicats i entitats civils que estan convençudes que no es poden carregar tots els neulers a Catalunya". I ha fet una última reclamació: "A Catalunya li corresponen 1.400 milions del fons de competitivitat, i no els 1.000" que demana el Govern. "Sembla que estiguem de rebaixes", ha afegit.

Puigcercós també ha criticat molt durament el Partit Popular i Ciutadans, de qui ha assegurat que "les institucions catalanes els importen un rave", i que "si fos per ells no hi hauria ni Generalitat".

Eleccions municipals

Més enllà d'això, Puigcercós no ha volgut referir-se a la situació interna del partit, ja que assegura que el debat s'ha aparcat fins després de les eleccions municipals del maig. En aquest sentit, ha destacat que "hi ha voluntat d'asseure'ns i parlar" amb Reagrupament de cara a fer llistes conjuntes. Ho ha justificat: "El que estem veient per part de CiU és autonomisme, i els que ens considerem independentistes hem de seure i parlar". Assegura també que no tenen "cap problema" amb Joan Laporta, però que, pel que sembla "ells tenen un altre camí marcat, que és el de voler quedar-se sols".

Per últim, el president d'ERC ha parlat de Barcelona, que "serà un gran objectiu" del seu partit. En la seva opinió, la ciutat "té un problema de lideratge", perquè "la gent vol que el seu alcalde sigui reconegut, que intervingui en els grans debats i que tingui un paper en el context de les ciutats europees i globals".

stats