Política
Política 27/01/2011

Pujol creu que Espanya ha fet "trampa" a Catalunya

L'expresident matisa l'article en què defensava la independència: "Té una viabilitat molt difícil"

Albert Castellví
2 min
L'expresident Jordi Pujol considera que el nacionalisme català ja no pot jugar més la "carta de l'autonomisme" i ja no té arguments per fugir de l'independentisme.

BarcelonaJordi Pujol ha parlat avui, a El món a Rac1, sobre el seu article i les posteriors declaracions en què plantejava la independència de Catalunya com a única sortida a la situació política actual. L'expresident de la Generalitat ha deixat clar que parlava només "en condicional" d'una hipotètica situació futura, i ha insistit que "l'independentisme té una viabilitat molt difícil", ja que, entre altres coses, "Europa és molt recelosa" amb processos d'aquest tipus. Pujol ha admès que l'article tenia un "contingut particular", però assegura que l'ha sorprès la reacció que ha generat, ja que, segons ell, coses com aquestes les ha dit "moltes vegades en els últims dos o tres anys".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident de la Generalitat considera que Espanya ha fet "trampa" a Catalunya, ja que "Catalunya ha ajudat de manera molt lleial i no ha estat corresposta". I ho ha exemplificat: "Després de la sentència del Tribunal Constitucional [sobre l'Estatut], a Zapatero no se li acut una altra cosa que dir misión cumplida". Segons ell, "el problema entre Espanya i Catalunya fa segles que dura", i "fa deu anys van començar a aparèixer núvols a l'horitzó", però justament per això s'ha mostrat optimista: "Si vam sobreviure a l'època d'en Franco, també podrem sobreviure a aquesta, perquè tenim país".

En opinió de Pujol, l'única solució per aconseguir una bona relació entre Catalunya i l'Estat és "assumir el fet diferencial", un concepte que, assegura, ha desaparegut del llenguatge polític i que caldria recuperar. En aquest sentit, ha criticat les paraules del ministre de Presidència, Ramón Jáuregui, segons el qual l'Estat de les autonomies funciona "relativament bé". Per Pujol, això vol dir que "potser funciona bé per a tothom excepte per a Catalunya", i ha reclamat un model com el del Quebec, ja que allà "sí que admeten que són diferents".

A més, l'expresident s'ha mostrat molt crític amb la sentència del Tribunal Suprem que qüestionava la immersió lingüística, un element que considera "clau". Segons la seva opinió "sense la immersió lingüística, la gent que ve de fora no sabrà catala, i això és un casus belli". Finalment, en relació amb les informacions que apunten que Rubalcaba podria ser el candidat del PSOE a les properes eleccions generals, Pujol ha assegurat que l'actual vicepresident "és un home de gran capacitat, però molt jacobí", i per tant considera que el seu nomenament podria ser "perillós".

stats