ONZE DE SETEMBRE
Política 02/09/2012

Tot a punt per a una Diada històrica

Les expectatives creixents i el degoteig de busos han obligat l'Assemblea Nacional Catalana a readaptar la manifestació de la Diada. Els organitzadors esperen que l'acte sobiranista sigui "històric".

Marc Toro
2 min

BARCELONAFa unes setmanes la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, assegurava que la concentració convocada a Barcelona per aquest Onze de Setembre seria "la manifestació independentista més important de la història del país". La gran volada que està agafant l'acte a mesura que s'acosta la Diada sembla que dóna la raó a les seves expectatives. Les previsions de participació no paren de créixer i les places dels prop de quatre-cents autobusos i dos trens que ja s'han organitzat per acostar els ciutadans de tot el país a la capital catalana estan gairebé esgotades. Amb tot, l'ANC s'ha vist fins i tot obligada a canviar dues vegades el recorregut previst de la marxa per donar-hi cabuda a tothom.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A hores d'ara i mantenint l'horari de les sis de la tarda, el lloc previst per a l'inici de la marxa és la cruïlla entre el passeig de Gràcia i la Gran Via de les Corts Catalanes. La comitiva marxarà, directament i sense cap acte previ, per la Gran Via fins a arribar al carrer Pau Claris, on tombarà per baixar per la Via Laietana. Al final d'aquest carrer, la manifestació seguirà per l'avinguda Marquès de l'Argentera fins a l'entrada del Parc de la Ciutadella, on hi haurà instal·lat un escenari preparat per dur a terme un acte polític i la lectura del manifest de l'ANC. Per donar el protagonisme a la societat civil, la capçalera de la manifestació estarà formada per representants de l'ANC i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Darrere seu s'hi sumarien entitats, partits i la resta de la ciutadania.

Després de l'acte, una delegació de fins a mil persones entrarà al Parc de la Ciutadella per acompanyar una comitiva d'una cinquantena de membres del secretariat de l'ANC i de l'AMI fins al Parlament. A la cambra catalana es reuniran amb la presidenta Núria de Gispert, els membres de la mesa i tots els diputats que s'hi vulguin sumar, i els demanaran que iniciïn "el procés de secessió de l'estat espanyol". Els convocants van demanar també que els rebés Artur Mas, però el president va declinar fer-ho, almenys el mateix 11 de setembre.

Protagonistes de la història

Tot i que l'organització encara no té totalment definits els ets i uts de l'acte que se celebrarà a l'entrada del Parc de la Ciutadella, Ferran Civit, membre del secretariat de l'ANC, explica que s'està treballant en la línia d'un "acte participatiu", en què els assistents se sentin "protagonistes de la història". Civit parla d'una "acció política contundent" que tingui "conseqüències immediates" i serveixi perquè "el món i els polítics visualitzin la voluntat del poble de Catalunya". Més enllà d'això, no es descarta la possibilitat de realitzar una connexió en directe amb l'interior del Parlament perquè la ciutadania pugui seguir el transcurs de la reunió que hi tindrà lloc.

El format definitiu de la marxa i l'acte es farà públic dimecres en una roda de premsa. Per anar fent boca, però, ahir ja es va presentar el vídeo promocional de la manifestació, que compta amb la participació de nombroses personalitats del món polític, social i cultural de Catalunya.

stats