Política 11/09/2015

Així ha calculat la Guàrdia Urbana els assistents a la Via Lliure de la Meridiana

L'Ajuntament parla d'1,4 milions d'assistents mentre que la Delegació del govern espanyol ho rebaixa a una xifra entre 520.000 i 550.000 participants

Ara / Efe
2 min
Vista aèria de la Meridiana durant la Via Lliure / FRANCESC MELCION

BarcelonaTota manifestació acaba amb un ball de xifres. Les autoritats donen un càlcul fet per la policia, que sovint topa amb la xifra dels mateixos organitzadors. A Catalunya, l'anomenada 'Diada del milió', l'Onze de Setembre del 1977, es va convertir en la vara de mesurar les manifestacions multitudinàries. Les cròniques de l'època parlen d'1,2 milions d'assistents, per bé que alguns càlculs posteriors posen en dubte aquesta xifra. El col·lectiu Contrastant ha publicat diversos estudis en què qüestiona les xifres que es donen a totes les manifestacions, basant-se en la superfície ocupada i les persones que caben a cada metre quadrat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Guàrdia Urbana ha calculat avui 1,4 milions d'assistents a la Via Lliure de la Meridiana. Per fer el càlcul, la policia local ha tingut en compte 23 punts d'observació entre les 17.00 i les 17.30. L'àrea analitzada ha ocupat 344.000 metres quadrats del tronc central de la Meridiana i dels trams laterals i transversals. La xifra final és el resultat de multiplicar un màxim de quatre persones per metre quadrat. La Delegació del govern espanyol a Barcelona ha reduït la xifra a una forquilla entre 520.000 i 550.000 assistents, sense especificar, en aquest cas, el mètode de càlcul.

La xifra que aquest any ha donat la Guàrdia Urbana és inferior a la que va donar l'any passat: 1,8 milions a la Diagonal.

Quanta gent ha assistit a les últimes Diades?

Onze de Setembre del 2012: 1,5 milions

Les estimacions d'assistència fluctuen entre els 1,5 milions que va xifrar la Guàrdia Urbana i el departament d'Interior i uns dos milions segons els organitzadors de l'acte. Més tard, la Delegació del govern espanyol a Catalunya va rebaixar el càlcul a 600.000 persones.

Via Catalana: 1,6 milions

Segons els càlculs del departament d'Interior, 1,6 milions de manifestants van participar en la Via Catalana, la cadena humana que va recórrer Catalunya de nord a sud. D'aquests 1,6 milions de persones, 500.000 eren a la ciutat de Barcelona.

V de la Diagonal: 1,8 milions

1,8 milions van participar en la V que va omplir la Gran Via i la Diagonal de Barcelona, segons el càlculs de la Guàrdia Urbana. La Delegació del govern espanyol a Catalunya va rebaixar la xifra a una forquilla d'entre 470.000 i 520.000 persones. El càlcul de la Guàrdia Urbana es va basar en una superfície de 200.000 metres quadrats, resultat de multiplicar els 11 quilòmetres de recorregut per uns 18 metres d'amplada, i calculant una densitat d'entre dues i tres persones per metre quadrat. "Hem aconseguit fer la mobilització més gran de la història d'Europa!", va assegurar l'ANC en un tuit poc després de les 17.14.

stats