Política 17/09/2013

C's vol que hi intervingui la Fiscalia, CiU no hi veu cap problema: qui diu què de l''Info K' de la Via Catalana

CiU, ERC i ICV-EUiA consideren que la qüestió s'emmarca en una estratègia partidista contra el dret a decidir

Acn
4 min

BarcelonaLa polèmica generada al voltant de l'emissió al programa 'Info K' (TVC) el 12 de setembre d'un reportatge sobre la Via Catalana amb testimonis d'alguns nens participants ha centrat bona part de les rodes de premsa que els grups parlamentaris han fet aquest dimarts. Especialment dur s'ha mostrat el portaveu de C's, Jordi Cañas, que ha demanat a la Fiscalia que actuï d'ofici per aquesta emissió. El socialista Maurici Lucena ha estat més suau, però s'ha afegit a les reticències expressades per C's -i pel PPC unes hores abans- i ha anunciat que demanarà un informe del Síndic de Greuges. Des de CiU, ERC i ICV-EUiA, en canvi, consideren que la polèmica s'emmarca en una estratègia partidista contra el dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ciutadans

Jordi Cañas ha anunciat aquest dimarts que el seu grup demanarà a la Fiscalia que "actuï d'ofici" pel que considera que és "propaganda ideològica" i "manipulació" per "condicionar" l'opinió de nens. "No es pot caure més baix", ha assegurat. En aquest sentit, el portaveu de C's ha anunciat que demanaran a la Fiscalia si el reportatge de l'informatiu infantil sobre la Via Catalana vulnera la llei del menor. Cañas també ha instat el conseller de la Presidència, Francesc Homs, a demanar responsabilitats als autors del programa 'Info K' sobre la Diada.

D'altra banda, C's també sol·licitarà al Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) que determini si es vulnera la "pluralitat ideològica" en la cobertura de TV3 del procés sobiranista. Cañas, concretament, ha criticat que la cobertura de la Via Catalana durés "més de dotze hores" i ha sentenciat que el tractament informatiu de la cadena humana "seria criticat per qualsevol amb sentit comú". A més a més, Cañas ha titllat "d'indigna" la televisió pública catalana i ha afirmat que TV3 s'utilitza per fer "hispanofòbia" i "xenofòbia fiscal".

El PSC

El PSC també veu amb reticències aquest programa i considera "especialment greu" la polèmica que s'ha generat al seu voltant. El portaveu socialista al Parlament, Maurici Lucena, ha remarcat que la protecció dels menors "és un tema cabdal en el qual caben poques bromes". Les reticències dels socialistes estan justificades, segons Lucena, pel simple dubte al voltant de l'aparició de nens en aquest reportatge. A més, el dirigent del PSC considera que les paraules del portaveu del Govern en resposta als dubtes que havia expressat el PPC respecte al reportatge infantil sobre la Via Catalana estan "fora de lloc".

Lucena ha anunciat que el PSC demanarà la compareixença de Francesc Homs al Parlament per donar explicacions sobre aquest programa i espera que el director de TV3 les doni per iniciativa pròpia. A més, ha avançat que els socialistes catalans demanaran al Síndic de Gregues que estudiï l'emissió d'aquest reportatge, que, segons ell, tenia "una intencionalitat política clara". I ha demanat al Govern que, de la mateixa manera que ha encarregat al CAC un informe sobre els mitjans que vinculen Catalunya i el feixisme, sol·liciti un dictamen sobre aquest reportatge.

El portaveu parlamentari socialista ha afegit que aquesta polèmica hauria de servir per obrir el debat sobre el tractament del procés pel dret a decidir que estan fent els mitjans de comunicació públics de Catalunya. Lucena creu que aquests reflecteixen un "biaix" quan informen sobre notícies relacionades amb aquest tema.

CiU

En una línia totalment contrària, el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha opinat que els que critiquen l''Info K' "formen part d'aquesta gent que està interessada en silenciar la gran majoria del poble que vol exercir el dret a decidir". "Som conscients que l'Estat utilitzarà tots els mecanismes per silenciar la gran majoria, però en democràcia les grans majories no es poden silenciar, sempre s'acaben imposant", ha avisat. Turull ha lamentat que el portaveu socialista, Maurici Lucena, ho hagi relacionat amb els mitjans que fan apologia del nazisme.

ERC

La portaveu parlamentària d'ERC, Marta Rovira, creu que la reacció d'alguns partits i mitjans de comunicació pel reportatge de la Via Catalana que va fer l''Info K' és "absolutament exagerada" i ha dit que estan perdent "l'oremus". La líder republicana ha recordat que l''Info K' explica la realitat de Catalunya als infants i, per tant, els ofereix les notícies més importants de cada jornada. Segons ella, la reacció dels polítics que demanen que actuï la Fiscalia o informes al Síndic de Greuges demostren "o bé que no van estar a la Via Catalana" i, per tant, no van copsar la importància de l'esdeveniment, "o bé que no han vist mai l''Info K'".

ICV-EUiA

A la portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, li ha sobtat la polèmica generada entorn de l''Info K'. "Ens sembla fora de lloc qüestionar si poden sortir nens a l''Info K'", ha opinat Camats, que s'ha mostrat contrària al fet que el CAC ni cap altre organisme faci cap informe sobre aquest programa del canal infantil de Televisió de Catalunya. "L''Info K' és un informatiu adreçat als infants, habitualment protagonitzat per infants, que habitualment comenten les notícies d'actualitat", ha recordat.

L'única reclamació que ha fet Camats al Govern i a TVC és que en tot el procés de la consulta "hi hagi una informació equilibrada i ponderada que permeti copsar la pluralitat de punts de vista".

stats