Política 24/02/2016

Desconfiança a la taula negociadora de l’esquerra

Les quatre forces tornen a reunir-se avui amb dubtes

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Iglesias va titllar ahir el preacord PSOE-C’s de “focs d’artifici”, ja que no sumen per a la investidura, i va assegurar que lluitarà per un govern del canvi “fins al final”.

MadridVa costar fins a 63 dies que el PSOE, Podem, IU i Compromís s’asseguessin a negociar. Però la taula a quatre bandes de l’esquerra ja va néixer tocada per l’ombra d’un pacte imminent entre Pedro Sánchez i Albert Rivera. Dilluns, tant el portaveu de Podem, Íñigo Errejón, com el d’IU, Alberto Garzón, van aguantar les formes i van assegurar que no hi havia problema perquè el PSOE negociés amb ells al mateix temps que ho feia amb Ciutadans, sempre que les posicions no fossin incompatibles. De fet, Sánchez va tensar la situació fins al punt que va reunir-se amb Rivera mentre el seu portaveu al Congrés, Antonio Hernando, intentava bastir ponts amb l’esquerra. Però ahir encara va anar més enllà i Sánchez va anunciar un preacord amb C’s mentre Hernando i Errejón seien cara a cara per primera vegada des del 20-D en una reunió bilateral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sintonia entre Sánchez i Rivera ha sacsejat la taula de negociacions, que a poc a poc comença a fer aigües. Tant Podem com IU i Compromís es resisteixen a donar per mort un possible “govern del canvi”, però veuen un possible acord abans del 5 de març -data límit de la investidura del líder del PSOE- cada vegada més lluny. Per a aquesta tarda està convocada una nova reunió bilateral entre l’equip negociador dels socialistes i el del partit lila. I tot seguit una altra reunió a quatre. Els contactes entre les formacions d’esquerres segueixen relegant-se a última hora.

Alberto Garzón va assegurar ahir que el PSOE els havia promès que encara no hi havia un acord tancat amb Ciutadans, i que el possible pacte no era incompatible amb les esquerres. “Si demà [per avui] el PSOE demostra pels fets que ens està mentint, haurà d’assumir responsabilitats”, va alertar, disposat a aixecar-se de la taula. Podem, en canvi, “continua optimista” sobre la possibilitat d’arribar a un acord.

El referèndum, al final

Avui abordaran els diferents esculls que tenen sobre la taula i que han posat en comú després de les diferents bilaterals: un pla d’emergència social, com cal derogar la reforma laboral, un pacte per les llibertats, la reforma del sistema electoral i la participació ciutadana, punt que inclou el referèndum. Podem assegura que el defensarà fins al final, però IU ja el deixa caure. “Creiem que no es pot avantposar a mesures d’emergència social”, va dir Garzón.

A la taula negociadora s’ha instal·lat la idea que l’escenari d’anticipades no els beneficia, i des d’IU creuen que un pacte d’esquerres es podria deixar per més endavant del 5 de març, un cop Sánchez fracassi un primer cop. Però C’s ja ha avançat que mantindrà l’acord amb el PSOE si Sánchez fracassa a la primera.

stats