Política 01/02/2016

Rabell s'ofereix a debatre "a fons" els pressupostos del Govern

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha destacat "l'alta sintonia" entre Carles Puigdemont i Lluís Rabell, que pot aplanar el camí d'uns pressupostos amb un marcat accent social.

Ara
2 min
El cap de llista de Catalunya Sí Que Es Pot, Lluís Rabell, i el President, Carles Puigdemont al Palau de la Generalitat. / ACN

BarcelonaAmb l'estructura del Govern gairebé tancada i la legislatura en marxa, Carles Puigdemont es troba en plena fase de converses amb els alts representants dels partits polítics, l'empresariat i les entitats de la societat civil per explicar-los el seu pla de govern. El nou president va engegar la ronda de reunions dimecres passat amb la líder de Ciutadans al Parlament i cap de l'oposició, Inés Arrimadas, amb qui va admetre la possibilitat d'arribar a acords puntuals tot i el xoc frontal en el full de ruta independentista. Per aquest motiu, Arrimadas ja va traslladar a Puigdemont que no podrà comptar amb el seu partit per donar llum verda als pressupostos. Dijous va ser el torn del líder socialista, Miquel Iceta, qui va confessar una major entesa "personal" amb el president que no pas política. Tot i el rebuig al procés, del qual va criticar que encara no se'n conegui el calendari, el cap de files del PSC no va tancar la porta a aprovar els pressupostos, a l'espera, però, que el Govern els doni a conèixer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Seguint l'ordre de representació al Parlament, aquest dilluns ha estat el torn del líder de Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP), Lluís Rabell, que ha deixat clar que el seu partit entrarà "a fons" en el debat dels pressupostos. "Han d'atendre una emergència social i han de mirar de sortir de l'ofec financer que pateix la Generalitat", ha remarcat Rabell, i ha afegit que arribaran a un acord amb l'executiu sempre que s'avanci cap a uns comptes que reverteixin les retallades dels últims anys.

En la roda de premsa posterior a la trobada, la portaveu del Govern, Neus Munté, ha reconegut una "alta sintonia" entre Puigdemont i Rabell per garantir uns pressupostos amb un marcat accent social. Els dos líders han coincidit que "les legítimes diferències entre les dues parts no les ha de pagar la ciutadania", sinó que cal "salvar-les per assegurar l'eina més social que pot tenir un Govern". Rabell es postula, doncs, com un dels socis prioritaris pel Govern per aprovar uns pressupostos, o almenys per mostrar una actitud proactiva en el debat. Per això, el proper dimecres, la seva coalició no s'oposarà a la pròrroga tècnica dels comptes del 2015. Pel que fa a la comissió d'estudi del procés constituent, el cap de llista de CSQEP ha destacat que és un bon espai per obrir "ponts de diàleg" sobre una nova "arquitectura política" per a Catalunya.

Un dels sectors més delicats que haurà seduir el nou president és el de l'empresariat. Aquest mateix dilluns, Puigdemont s'ha reunit amb representants de la petita i mitjana empresa (PIMEC) i amb la patronal CECOT. Com ja va avançar l'ARA, fer pedagogia en aquests àmbits és una de les seves primeres prioritats polítiques.

Una altra de les cites previstes pel President aquesta setmana és amb Ada Colau. L'alcaldessa de Barcelona ja va reivindicar aquesta trobada tan bon punt va ser investit el nou cap del Govern, sobretot per tractar el deute que Colau denuncia que té la Generalitat amb l'Ajuntament de Barcelona.

stats