Política 19/04/2012

Rajoy nega que pensi intervenir el País Valencià

'The Guardian' assegura que l'Estat té previst rescatar la Generalitat valenciana a partir del maig. El president espanyol diu que no està improvisant i que ja té pensades les properes retallades

Efe
2 min

BogotàLa llei d'estabilitat pressupostària recull la possibilitat que l'Estat intervingui les finances d'una comunitat autònoma. Ahir mateix ho va recordar el secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, amb to amenaçador. Amb tot, Mariano Rajoy ha sortit al pas de les especulacions i ha assenyalat des de Mèxic que no hi ha cap mesura prevista en aquesta direcció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com explica aquest dijous l'ARA, el govern d'Alberto Fabra confia en Mariano Rajoy per salvar els comptes. La Generalitat valenciana podria ser intervinguda si no resol els venciments del deute per un valor de 3.000 milions d'euros que no podrà liquidar amb recursos propis les pròximes setmanes. El govern de Fabra s'enfronta a un mes decisiu per no quedar al descobert l'abril i el maig. El govern valencià evita parlar de rescat, però ningú nega que les seves esperances estan dipositades en les paraules que els transmeten des del ministeri d'Economia: "El govern (espanyol) no deixarà caure a cap comunitat autònoma". I aquest és el clau al que s'aferra la Generalitat valenciana, que admet que "en algun moment puntual" pot requerir "l'ajuda" de Madrid.

Dilluns, el diari britànic 'The Guardian' advertia que el govern espanyol pensa en el País Valencià com un dels territoris amb opcions de ser intervinguts econòmicament a partir del maig. El rotatiu cita fonts oficials i assenyala que almenys una autonomia amb dificultats econòmiques haurà de ser rescatada. Al costat del País Valencià apareixen també Castella-la Manxa i Andalusia. 'The Guardian' assenyala al deute elevat a bo escombraria del País Valencià com un dels motius pels quals Rajoy pensaria intervenir el territori. La Generalitat Valenciana és l'autonomia que ha presentat més deute pendent amb proveïdors, concretament 4.069 milions d'euros.

Rajoy diu que no improvisa

Rajoy també ha negat que estigui improvisant l'agenda de reformes i ha deixat clar que ho té tot planificat fins a l'estiu. De fet, avança que hi haurà més retallades en els propers tres mesos. La iniciativa següent serà el pla contra el frau en la seguretat social i les prestacions per desocupació.

En una conversa informal amb els periodistes a l'avió que l'ha traslladat des de Mèxic a Bogotà, Rajoy ha dit que les retallades en sanitat i educació que s'aprovaran aquest divendres al consell de ministres ja estaven previstes.

Segons ha explicat, era el següent pas un cop presentats els pressupostos generals de l'Estat. Rajoy també ha remarcat que l'ajust de 10.000 milions anunciat fa uns dies no suposa una modificació dels comptes de l'Estat del 2012, ja que les partides d'educació i sanitat corresponen al pressupost de les comunitats autònomes. L'objectiu és, segons Rajoy, ajudar les comunitats a complir l'objectiu de dèficit públic.

stats