Política 19/10/2017

De "ramonetisme" a la fi de l'autogovern català: les reaccions a la carta de Puigdemont i la resposta de la Moncloa

Reguant (CUP) només coincideix amb el president en què els catalans van decidir independència l'1-O

Ara
6 min

Barcelona / MadridCascada de reaccions a la carta que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha enviat al president espanyol, Mariano Rajoy. El president català admet que la declaració d'independència no es va votar al Parlament i està suspesa, però avisa Rajoy que "si persisteix a impedir el diàleg" el Parlament declararà la independència. Aquest doble missatge ha sigut interpretat de manera molt diferent -fins i tot oposada- segons el partit. Mentre per al PP és un pas intolerable que suposa l'aplicació de l'article 155, tal com ha comunicat la Moncloa, per a la CUP és insuficient i insisteix que cal proclamar ja la República abans que l'Estat suspengui l'autonomia. El PDECat, en canvi, considera que Puigdemont ha tornat a oferir una oportunitat a Rajoy per seure a dialogar.

PDECat

"Estem en una treva fins dissabte"

El portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, ha lamentat que Rajoy no vulgui atendre una "altra oferta de diàleg" de Carles Puigdemont i ha avisat que la posada en marxa del 155 faria "gairebé impossible" les converses entre les dues institucions. "Seria l'error polític més gran de la història de la democràcia espanyola", ha assegurat. Campuzano ha avisat el govern espanyol que "encara és a temps" de fer marxa enrere i que, des de la declaració suspesa del 10 d'octubre fins dissabte, hi ha una "treva" per dialogar. Si no l'accepta i aplica el 155, el Parlament "votarà la DUI", tal com ha deixat entreveure Puigdemont en l'últim paràgraf de la carta i ha recordat Campuzano. "Hi ha una majoria de ciutadans que deslegitimen la Constitució. Si se'ls aplica la força, encara n'hi haurà més que la deslegitimaran", ha sentenciat.

ERC

Sabrià: "Ens situa més a prop d'aixecar la suspensió de la DUI"

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià ha assegurat que la resposta del govern espanyol a la carta de Puigdemont "ens situa més a prop d'aixecar la suspensió de la DUI [...] Si es fa realitat el 155, no tindrem més remei que tirar endavant la declaració d'independència, ha puntualitzat. Al mateix temps, però, ha garantit l'oferta de diàleg es mantindrà "sobre la taula" almenys fins dissabte, quan tindrà lloc el consell de ministres i l'Estat "confirmi la seva amenaça". El portaveu republicà ha admès que una votació al Parlament seria una de les maneres d'aixecar la suspensió de la DUI. "Entenc que és la que es planteja avui a la carta [de Puigdemont]", ha argumentat.

Tardà: '"Stand by' per dialogar"

En la mateixa línia que el PDECat s'ha expressat ERC per boca del portaveu Joan Tardà, que ha demanat a Rajoy deixar en 'stand by' el 155 de la mateixa manera que ha fet Puigdemont amb la declaració d'independència. Al seu parer, el fet que el president de la Generalitat hagi suspès la declaració "posa més fàcil" que el govern espanyol aturi els tràmits previstos i segui a negociar. Segons Tardà, és una "llàstima" que Rajoy deixi escapar una "altra oportunitat" per conversar. "Algú dubta que tot s’acabarà discutint i parlant? Vivim en societats avançades. Si al final s’acabarà dialogant, per què no fer-ho ja?”, ha conclòs.

CUP

"Ramonetisme"

L'exdiputada de la CUP al Parlament i ara regidora a l'Ajuntament de Barcelona Eulàlia Reguant ha qualificat la carta de "ramonetisme", en relació amb "fer la puta i la Ramoneta", que significa fer un doble joc, un "sí però no".

Catalunya en Comú

"No entenem que el govern espanyol segueixi endavant amb el 155"

Per al coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, és d'una "irresponsabilitat brutal" que el govern espanyol vulgui suspendre l'autonomia malgrat que Puigdemont hagi admès que no va declarar la independència. "La resposta deixa clar que no es va votar cap declaració, que el que es deixa en suspens no és la DUI sinó la llei de transitorietat posterior i que s'aposta pel diàleg", ha dit Domènech.

Segons ha dit, no sap si la resposta de la Moncloa és un problema "d'incomprensió epistolar" o bé una "irracionalitat irresponsable", però ha deixat clar que des de Catalunya en Comú no entenen que el govern espanyol "segueixi endavant amb el 155 davant d'una declaració d'independència que no s'ha produït". "És d'una irresponsabilitat brutal", ha conclòs.

De l'òrbita dels comuns, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, ha exigit al president espanyol i al català que deixin de jugar "al gos i al gat". "L'1-O no va ser un referèndum vinculant i per tant no existeix cap mandat per proclamar la DUI. Ni 155 ni DUI", ha dit.

Podem

"Pedro Sánchez aspira a ser vicepresident de Rajoy"

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha acusat el líder del PSOE, Pedro Sánchez, de parlar des de fa setmanes "només amb Rajoy" i, al seu parer, "s'equivoca". "Només aspira a ser el vicepresident de Rajoy", ha assenyalat Iglesias. En declaracions als passadissos del Congrés, el líder del partit lila ha considerat "molt preocupant" l'aplicació de l'article 155 perquè "suposa una involució democràtica".

Ciutadans

"No es poden acceptar xantatges"

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha denunciat el "xantatge" de Puigdemont al govern espanyol amb la seva resposta en la carta i ha insistit en la necessitat d'"aplicar la Constitució"."No es pot estar dient 'ara he declarat la independència, ara no", ha assenyalat. En declaracions després d'un esmorzar informatiu a Madrid, Rivera ha recordat al president de la Generalitat que "no està decidint per ell, sinó per 47 milions de ciutadans".

PSC

Iceta: "És un greu error amenaçar de declarar la independència"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha qualificat de "greu error" que la resposta de Puigdemont hagi inclòs l'"amenaça de declarar la independència en qualsevol moment". Al seu parer, després d'aquesta amenaça es fa "molt difícil, si no impossible" el diàleg i és "inevitable" que l'Estat iniciï els tràmits per aplicar l'article 155 de la Constitució.

Tot i que ha demanat als governs català i espanyol que "esgotin fins a l'últim moment les possibilitats de diàleg per evitar mals majors", Iceta ha admès que la situació és "molt delicada i extrema".

En aquest sentit ha demanat que les mesures que apliqui l'Estat serveixin per "recuperar l'autogovern, restaurar la legalitat i restituir la vigència de l'Estatut, i que això es produeixi en el termini més breu possible i que serveixi per donar la veu als catalans en el període més breu possible". Una petició, aquesta última, que fa referència a la convocatòria d'eleccions a Catalunya.

Marín: "N'estic farta"

"N'estic farta: farta de la situació, de les cartes que no s'entenen, farta d'una política que no existeix, farta que els presidents no estiguin a l'altura de les circumstàncies i farta de veure com els ciutadans estan patint les conseqüències de tota aquesta situació". Així ha explotat l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, després de conèixer l'intercanvi epistolar entre el govern espanyol i la Generalitat. La número dos del PSC ha criticat el "diàleg de sords" i ha demanat al president de l'Estat, Mariano Rajoy, i al de Catalunya, Carles Puigdemont, que frenin les "amenaces". Marín s'ha mostrat especialment decebuda perquè en l'última setmana ha parlat personalment amb Puigdemont i va viatjar fins a Madrid el 12 d'octubre per veure's amb altes instàncies de l'Estat.

PP a Catalunya

"Puigdemont ha decidit provocar la voladura de l'autogovern"

El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha dit que la resposta provoca "la voladura de l'autogovern" català i que l'Estat té legitimitat per restablir-lo. Albiol aplaudeix així que l'Estat apliqui l'article 155, tal com ha anunciat la Moncloa.

La diputada del PP i vicesecretària d'estudis i programes del partit, Andrea Levy, també ha avalat que el govern espanyol "garanteixi l'autogovern de Catalunya i freni el caos econòmic".

PNB

Urkullu: "No s'ha proclamat la DUI [...] i per tant no s'ha de procedir, en cap cas, a aplicar l'article 155"

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha demanat al govern espanyol aquest matí en una declaració institucional des de Vitòria, que no apliqui l'article 155 perquè "mai s'ha proclamat la DUI" a Catalunya. "Algú havia pensat que al ple del Parlament de Catalunya celebrat el passat 10 d'octubre s'havia procedit a fer la DUI amb valor efectiu legal, institucional, jurídic i, fins i tot social?", s'ha demanat i ha afegit que "si el govern espanyol hagués tingut clar que si s'havia fet" no hauria fet la pregunta a Puigdemont ni la CUP "hauria insistit en la necessitat de formarlitzar la DUI".

"Votarem 'no' al Senat a l'aplicació del 155"

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha anunciat que el seu partit votarà 'no' al Senat quan s'hagi de debatre l'aplicació de l'article 155. "Apostem pel diàleg", ha argumentat. Segons el seu punt de vista, en la carta de Puigdemont "s'intueix" que no va declarar la independència al Parlament el dia 10 d'octubre i que, per tant, "es dona per contestada la pregunta" que el govern espanyol volia que el president de la Generalitat respongués.

stats