CONFLICTE BASC
Política 10/07/2012

ETA responsabilitza Espanya i França de frenar el procés de pau

Nou mesos després del final definitiu de la violència, ETA acusa Madrid i París de tenir "una agenda contra la pau". L'organització terrorista no fa autocrítica però reitera l'aposta pel camí traçat.

Joan Rusiñol
2 min
ETA va fer públic ahir el seu comunicat a través de Naiz, la versió electrònica del diari Gara.

MADRID.Mentre els partits bascos es preparen per a unes eleccions encara sense data oficial (es parla del novembre), ETA va trencar ahir el silenci per provar de marcar el debat polític dels pròxims mesos. Si les enquestes no fallen, el nou Parlament tindrà una clara majoria nacionalista -la suma del PNB i EH Bildu- que pot canviar clarament l'equilibri de forces actual.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un comunicat enviat al diari Gara l'organització armada critica els estats espanyol i francès pel seu immobilisme. Els acusa de no haver donat "cap resposta positiva" i, fins i tot, d'actuar seguint una "agenda contra la pau". Concreta i assenyala "els serveis d'intel·ligència, les forces armades d'Espanya i França, diferents jutges, associacions assedegades de venjança i determinats mitjans de comunicació". Els retrets van sobretot cap al pla de reinserció de presos del ministeri de l'Interior i a les actuacions policials, amb una vintena de detencions.

Otegi: 1.000 dies a la presó

Amb Arnaldo Otegi encara entre reixes (ahir en va fer mil dies), ETA avisa que Madrid vol fer embarrancar el procés a les presons. Lamenta que "es legitimi la situació d'excepció" que pateixen els presos, sotmesos a la política de dispersió. El pla que va anunciar el ministeri a l'abril obre la porta a l'acostament però sempre que el pres s'hi aculli de manera individual. El PP creu que ara una de les prioritats és trencar el front de les presons per debilitar la línia dura. Pel món abertzale, però, aquesta iniciativa segueix sent insuficient en un context sense atemptats, i per algunes associacions de víctimes és una cessió inadmissible. Curiosament, ahir va ser el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, qui va sortir en defensa del ministre Jorge Fernández Díaz. L'altra gran crítica és l'onada de detencions. ETA adverteix que els intents de recollir les armes "en condicions segures i estables" s'està aprofitant per instal·lar dispositius policials. Malgrat tot, reitera que fa "esforços per obrir vies de diàleg" i "adequacions internes" per encarar el procés, com la constitució d'una "delegació".

El PP es va negar ahir a valorar el comunicat -només espera el de la dissolució- però el va aprofitar per reivindicar "l'esperit d'Ermua", la unitat després de l'assassinat del regidor del PP Miguel Ángel Blanco. Avui fa 15 anys del segrest, que va acabar amb la seva mort dos dies després. La unitat antiterrorista és ara una realitat. De fet, ETA carrega contra el PNB per ser "tan comprensiu" amb el govern Rajoy.

D'altra banda, el president de l'Audiència Nacional, Ángel Juanes, va admetre ahir que "ha baixat bastant la feina". Si es confirma la fi d'ETA, creu que caldrà repensar les funcions del tribunal.

stats