Política 16/02/2016

El referèndum de Podem sacseja les negociacions

Els socialistes reiteren el seu no, el PP titlla "d'estafa" l'estratègia del PSOE, Podem espera que els socialistes facin una proposta sobre Catalunya i C's es nega a parlar del "no sé què de plurinacionalitat"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, després de la reunió de la junta de portaveus / EFE

MadridLa contraoferta de Podem al PSOE ha tornat a sacsejar les negociacions per a la investidura a l'Estat. Pedro Sánchez ha de consultar a la militància amb quin acord arriba al debat i després que ho aprovi el comitè federal, fet que converteix aquesta setmana i la següent en clau per arribar a qualsevol pacte. Però la contraoferta de Pablo Iglesias no ha fet altra cosa que separar PSOE i Podem. El líder del partit morat condiciona que seguin els dos equips negociadors a fet que Sánchez li concedeixi una reunió bilateral abans. Ferraz, però, s'hi nega i confia que les negociacions comencin en "la màxima brevetat possible".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu dels socialistes a la cambra baixa, Antonio Hernando, ha reiterat aquest dimarts el seu no al referèndum i ha demanat a Podem que faci un "esforç" i s'assegui a negociar. "La nostra posició no ha variat i creiem que malgrat això és possible un govern de canvi reformista a Espanya", ha assenyalat. Preguntat sobre si estan violant la resolució del comitè federal negociant amb una formació que defensa que es "trenqui Espanya", ha assenyalat que no tenen problemes per parlar amb ningú. Aquesta tarda Sánchez es reuneix amb ERC i Democràcia i Llibertat per traslladar-los que no compten amb ells per a les negociacions.

Podem no vol marcar "línies vermelles" amb el dret a decidir, però exigeix al PSOE que posi sobre la taula una oferta per resoldre la qüestió territorial més enllà de traslladar el Senat a Barcelona. "Des de Vistalegre que hem dit el mateix: a l'Estat convivim diferents nacionals i l'immobilisme només fa que separar més Catalunya d'Espanya", ha dit el seu portaveu al Congrés, Íñigo Errejón.

El PP titlla directament "d'estafa" l'estratègia del PSOE i alerta d'un possible pacte amb els "separatistes". El seu portaveu a la cambra baixa, Rafa Hernando, considera una "carambola" el que intenta perseguir Pedro Sánchez. Preguntat sobre si s'abstindrien per permetre un govern del PSOE amb Ciutadans que arraconés els independentistes, ha considerat que "és com si demanessin al Barça que no jugués quatre partits de Lliga perquè la guanyés el Reial Madrid".

La setmana que "ha de caure la fruita"

Ciutadans urgeix el PSOE a decidir-se i assegura que "aquesta setmana és clau". "Ara és quan la fruita ha de caure i el PSOE ha d'optar per una de les dues coses", ha dit el seu portaveu al Congrés, Juan Carlos Girauta. La primera opció, segons el partit d'Albert Rivera, és la de Podem, amb "més atur, més impostos i menys Espanya", així com "esborrar el que els llibres instauren sobre Espanya amb no sé què de la plurinacionalitat" i l'altra és Ciutadans. "No es pot estar per la unió i igualtat dels espanyols i alhora, el referèndum", ha conclòs.

stats