SUDAN
Política 09/01/2011

Comença el referèndum d'autodeterminació del sud del Sudan

Estan convocats a les urnes 3,9 milions de sudanesos originaris del sud del país

Agències
1 min
El president del Govern autònom del sud del Sudan, Salva Kiir, exercint el seu vot.

Yuba (Sudan)Els centres de votació del sud de Sudan han obert les seves portes a les 08.00 hora local (05.00 GMT) en l'inici del referèndum d'autodeterminació que es perllongarà durant set dies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A les urnes estan convocats un total de 3,9 milions de sudanesos originaris del sud del país i els que hagin arribat a la regió des de 1956. Es vota no només al sud de Sudan sinó també a la resta del país i en altres vuit nacions, pels emigrants.

Les paperetes tenen només dues opcions: la unitat, representada per dues mans entrellaçades, i la separació, representada pel palmell d'una mà en senyal de desocupada.

Aquesta votació és el resultat de l'acord de pau signat el 2005 entre el nord i el sud de Sudan, que va posar fi a dues dècades d'una guerra que va causar uns dos milions de morts.

La votació es perllongarà fins al 15 de gener. Els resultats totals preliminars seran anunciats cap a finals d'aquest mes, i el termini final, una vegada revisades totes les impugnacions, serà el 14 de febrer.

En cas que s'aprovi la separació, l'opció que figura favorita en les enquestes, a finals de juliol vencerà el període transitori fixat en els acords de pau del 2005 i es donarà inici al sorgiment d'una nova nació, la primera d'aquest segle.

stats