21/12/2015

El referèndum és el com, no el què

1 min

Espanya s’ha ficat en un laberint. Un resultat diabòlic, amb novetats però sense ruptura. Un panorama que fa difícil pensar en grans majories, tot i que la situació demana canvis i reformes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Catalunya, els partits constitucionalistes perden pistonada, Ciutadans fa un pas enrere i es consolida una nova centralitat, de tall autodeterminista, gràcies a l’efecte Colau i a la resistència de l’independentisme. El resultat pot tenir derivades importants, sobretot al Parlament català, on la CUP és al centre de totes les mirades. Si hi ha temptacions de clavar-li el cop de gràcia a CDC, el Procés s’omplirà d’incògnites. Però cal tenir present -és una sorpresa- que els 17 diputats independentistes poden ser decisius al nou Congrés. La geometria serà més variable que mai, i es negociarà simultàniament a Barcelona i a Madrid.

El referèndum torna a ser la paraula màgica, com el 2013. Però una majoria sobiranista no pot acordar només el com, sinó també el què. L’horitzó polític -el que sigui- s’ha de definir amb claredat, ha de bastir una majoria forta al darrere i fer front a un Madrid que, tot i que avui està desconcertat, segueix dominat per una majoria amplíssima contra el dret a decidir dels catalans.

stats