POLÍTICA
Política 03/04/2012

Es modera la retallada a la casa reial: un 2% el 2012, un 5% el 2011

El rei rep una quantitat global i la distribueix lliurement. L'assignació d'aquest any és de 8,2 milions d'euros

Efe
2 min

MadridL'assignació que rep anualment la casa reial disminuirà durant 2012 un 2,01%, segons recullen els pressupostos generals de l'Estat, presentats aquest dimarts al Congrés. L'assignació passarà dels 8.430.000 euros de l'exercici passat a 8.260.000 euros, de manera que la retallada d'aquesta partida al llarg dels dos últims anys és del 7,19%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Constitució estableix que el cap de l'Estat disposa anualment d'"una quantitat global per al sosteniment de la seva família i de la seva Casa, i la distribueix lliurement", motiu pel qual en el projecte de pressupostos generals de l'Estat únicament figura la quantitat global que rebrà la Casa del Rei.

L'assignació pressupostària de la Casa es va mantenir congelada el 2010 i va disminuir el 2011 un 5,28% a petició de la mateixa institució, que estudia a més retallar en la mesura que pugui les despeses que depenen de departaments ministerials.

Unes 500 persones treballen per a la Casa del Rei, si bé només 18 perceben les retribucions de la institució, mentre que 139 cobren els sous a càrrec del ministeri de la Presidència i unes 350 depenen d'altres departaments o entitats.

El sou anual del rei el 2011, abans d'aplicar les corresponents retencions d'impostos, es va situar en 292.752 euros, dels quals 152.233 es van destinar a despeses de representació, i el salari anual net de Joan Carles de Borbó és de 175.622 euros, segons les dades facilitades en el seu moment per la mateixa Casa del Rei.

Quant al príncep d'Astúries, el seu sou anual abans d'impostos, incloses les despeses de representació, era el 2011 de 146.375,50 euros, d'acord amb el desglossament de l'assignació pressupostària global de l'exercici passat, presentat a finals de desembre per la Casa del Rei.

Únicament el rei i el príncep perceben una dotació personal, mentre que la reina, la princesa i les infantes Elena i Cristina tenen assignades només despeses de representació, en la proporció i quantitat que disposa el rei Joan Carles per a cada exercici.

La reina, la princesa d'Astúries i les infantes Elena i Cristina tenien assignat per al 2011 un import brut màxim conjunt, en concepte de despeses de representació, de 375.000 euros, una quantitat fixada pel rei, que també decideix el repartiment entre Sofia, Letizia i les dues infantes, en funció de les seves activitats oficials.

Ni Iñaki Urdangarin, marit de la infanta Cristina, ni Jaime de Marichalar quan estava casat amb la infanta Elena han percebut mai cap ingrés procedent de la Casa del Rei.

stats