LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 26/10/2016

El rei demana “desdramatitzar” la reforma constitucional

Felip VI nomena Rajoy com a candidat i fixa Catalunya com la prioritat de la legislatura

Dani Sánchez Ugart Mariona Ferrer I Fornells
4 min
El rei demana “desdramatitzar”  la reforma constitucional

MadridEn la cinquena ronda de contactes en menys d’un any, Felip VI va instar ahir els partits a establir dues prioritats per a la pròxima legislatura: la situació a Catalunya i “desdramatitzar” la reforma de la Constitució perquè s’encari amb diàleg i “sentit comú”, en paraules del portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví. Catalunya va centrar bona part de les converses, especialment amb les formacions petites i els portaveus catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La ronda de consultes va cloure’s amb el nomenament oficial de Mariano Rajoy com a candidat a la investidura, que serà dissabte. Però també amb la sensació que el monarca volia posar sobre la taula el debat constitucional per, entre d’altres coses, reformar l’article 99, que li atorga les atribucions per nomenar el candidat a la investidura. En la situació d’ingovernabilitat que ha travessat Espanya en l’últim any, això ha suposat un problema per a la Zarzuela, que s’ha vist en la situació de beneficiar o perjudicar els interessos dels candidats, com quan va permetre que Rajoy rebutgés sotmetre’s a la investidura. Ara el monarca voldria establir automatismes per deslliurar-se d’aquest paper.

Felip VI va dedicar-se, a més, a “explorar possibles vies” d’encaix de Catalunya en la conversa amb el líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, que va assenyalar que és un tema que “preocupa” el monarca perquè té una “evident percepció que la situació ha de canviar”.

Una de les solucions que preveuria el rei seria crear una comissió al Congrés per debatre si s’obre una reforma constitucional que inclogui els partits independentistes, la via defensada pel PDECat i que ja va insinuar el seu portaveu al Congrés, Francesc Homs, dilluns. El líder de Podem, Pablo Iglesias, és “pessimista” sobre aquesta opció: considera “molt difícil” que PP, PSOE i C’s puguin plantejar una reforma satisfactòria per a Catalunya.

Qui no va voler entrar en les elucubracions sobre una possible reforma de la Constitució va ser Rajoy. Després que Baldoví, Domènech i Homs deixessin caure que el rei els havia indicat la conveniència d’encarar el debat constitucional, el candidat del PP va negar haver parlat de res d’això amb el monarca i va avançar que si decideix prendre la iniciativa en una reforma constitucional primer la comentarà amb aquelles forces de les quals busqui el suport. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, comparteix el mateix enfocament i descarta obrir el meló constitucional sense abans haver tancat un pacte per la unitat d’Espanya amb populars i socialistes.

Amb reforma constitucional o sense, ahir es va segellar l’inici del camí de retorn de la política espanyola a la normalitat, després de més de 300 dies d’esperpent, amb dues eleccions pel camí. Rajoy va acceptar l’encàrrec del rei i buscarà el suport del Congrés en un debat que arrenca avui a la tarda. Un cop investit, haurà d’assegurar-se la governabilitat amb un executiu en minoria que no té garantida ni tan sols l’aprovació dels primers pressupostos, com va deixar clar ahir el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández.

Als passadissos del Congrés es dóna per fet que la legislatura serà breu. La solitud de Rajoy i la necessitat del PSOE de marcar perfil d’oposició després d’haver escenificat l’entrega del govern al PP amb l’abstenció així ho fan preveure. Però la voluntat del candidat a la presidència és que el nou executiu “duri quatre anys”. Per això, buscarà acords amb els que entén com a aliats naturals -bàsicament el PSOE i Ciutadans- en allò en què coincideixen: “La unitat d’Espanya, la sobirania nacional i el principi d’igualtat dels espanyols”. És a dir, Rajoy respon, a la seva manera, a la crida del monarca prometent intensificar el combat contra el procés català.

Rajoy va afirmar que està disposat a “incidir en els temes que ens uneixen i aparcar els que ens separen”. En altres paraules, el president espanyol en funcions va esbossar una estratègia de pactes antiprocés que facin d’aglutinador entre els partits que considera d’ordre per farcir de contingut una legislatura que pot ser ingovernable en altres aspectes. Així, vol superar les previsions i assegurar-se un govern “durador”. També buscarà arribar a acords en altres aspectes inclosos a la resolució que el PSOE va firmar diumenge, com la reforma del finançament autonòmic o el sistema de pensions.

Protestes al Congrés

Davant de la “triple aliança” dels autoanomenats constitucionalistes, Iglesias es va tornar a vestir ahir de líder de l’oposició tant al Congrés com al carrer. Podem donarà suport dissabte a la manifestació prevista a les portes de la cambra en contra de la investidura “il·legítima” de Mariano Rajoy. El líder de la formació lila assegura que no té res a veure amb la convocatòria, però que és “lògic” que la gent es mobilitzi davant d’una “circumstància històrica” com és la pinça PP-PSOE. La protesta l’ha convocat Envolta el Congrés i comptarà amb el suport del líder d’IU, Alberto Garzón. La direcció d’Units Podem creu que tindrà poc a fer dins del Congrés la pròxima legislatura, en què augura “garrotades de cara la galeria” de dia entre populars i socialistes i “acords estratègics” de nit.

stats