Política 06/12/2015

Podem reivindica el dret a decidir i la justícia social com a eixos de la nova Constitució

"Estem orgullosos de parlar de dret a decidir a Madrid, a Galícia, a Barcelona", diu Iglesias

Dani Sánchez Ugart
3 min
L'acte de Madrid de Podem / ARA

MadridCelebració d'alta volada del Dia de la Constitució de Podem. La formació que lidera Pablo Iglesias ha organitzat aquest diumenge un dels actes més importants de la seva campanya de cara al 20 de desembre, coincidint amb el 6-D. Però no ha servit per celebrar l'actual Constitució, sinó que el partit ha organitzat cinc actes simultanis a Madrid, Barcelona, Santiago de Compostel·la, València i Las Palmas per explicar en cadascuna un dels cinc principis que guiaran la seva proposta de reforma Constitucional: la justícia, els drets socials, la democràcia, el dret a decidir i la lluita contra la corrupció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias ha volgut demostrar que es pren seriosament la reforma constitucional i ha fet un gest inèdit –no el va fer ni en la seva visita al Congrés ni a la Moncloa–: s'ha posat corbata. Podem ha tornat a fer gala del seu gran poder de convocatòria i ha deixat centenars de persones fora del seu acte a Madrid, que s'ha celebrat a un Círculo de Bellas Artes, on no hi cabia ni una ànima. Amb connexions en directe a través de videoconferència a les altres grans ciutats, l'acte de la formació d'esquerres ha estat precedit dels crits de "remuntada" per part del públic, que han acompanyat els tradicionals "Sí que es pot" i els de "President" a Iglesias.

El format de l'acte volia representar, segons Iglesias, l'orgull de l'Espanya que és "un país de països", a més d'expressar les diferents sensibilitats de les candidatures afins a Podem. Iglesias ha demanat que el 20 de desembre "l'esperit constituent estigui als carrers", per recuperar el pacte que existia en aquest país perquè "els fills de la gent humil poguessin tenir el que els seus pares i avis no van poder tenir" i que segons ell han "convertit en paper mullat les elits polítiques i econòmiques". "Estem orgullosos de parlar de dret a decidir a Madrid, a Galícia, a Barcelona", ha afirmat el candidat.

L'encarregat de defensar el dret a decidir ha sigut el líder d'Anova –integrada a En Marea, la coalició gallega de Podem–, Xosé Manuel Beiras, que ha pronunciat un encès discurs en què ha defensat la noció d'estat plurinacional, però sense límits per a les nacions que el componen per triar quin ha de ser el seu "edifici institucional". Beiras ha assegurat que els "autèntics separatistes" són els que neguen la identitat nacional als pobles que conformen Espanya. A més, s'ha referit directament a Catalunya, on la "identitat nacional és clara" i on, per tant, cal deixar "que els ciutadans decideixin" si volen seguir o no formant part d'Espanya.

L'alcaldessa de Barcelona i líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, també ha participat en l'acte des de Barcelona. L'acte a la capital catalana, on també ha participat el candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, versava sobre els drets socials, tot i que l'alcaldessa també ha fet referència a la necessitat de deixar votar els catalans, i ha criticat els que "fan servir la Constitució com a arma llancívola per evitar que es voti com volen conviure les nacions espanyoles". Colau ha dit que aquestes persones són les mateixes que afirmen que la Constitució conté "drets de primera i drets de segona", i que neguen que el dret a l'habitatge existeixi.

La líder de Compromís, Mònica Oltra, per la seva banda, ha centrat des de València el seu discurs en la corrupció, i ha apuntat molt directament al PP, que "s'alimenta" d'aquesta corrupció. Oltra ha qualificat el PP de "Mundosobre". La vicepresidenta valenciana també ha demanat una reforma de les lleis per endurir les penes als grans delinqüents, i no per perseguir més els petits delictes, una demanda que també ha fet Vicky Rosell, candidata de Podem a Las Palmas.

stats