Política 26/01/2017

El 63% dels catalans no estan d'acord a pagar més impostos per tenir més bons serveis

Segons l'última enquesta del CEO, les relacions Catalunya-Espanya són la segona preocupació dels catalans, només darrere de l'atur

Albert Solé
3 min
L’edifici que acull la nova seu de l’Agència Tributària de Catalunya. El Govern pretén protegir els funcionaris en el procés de desconnexió de l’estat espanyol.

BarcelonaSegons la darrera enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), un 63% dels catalans no estan d'acord a pagar més impostos per tenir més bons serveis, per un 33,5% que sí que hi estarien d'acord. Quasi un 80% tampoc estarien d'acord a abaixar els impostos i perdre serveis. La majoria aposten per continuar amb la mateixa pressió fiscal i els mateixos serveis.

Gràfic

Aquests resultats del Centre d'Estudis d'Opinió sobre la percepció de les polítiques públiques i la valoració del Govern destaquen amb un sondeig fet pel mateix CEO entre l'abril i el maig de l'any passat que deia que un 77% dels catalans estan a favor d'apujar els impostos als que tenen més ingressos i patrimoni.

Què retallaries?

Preguntats sobre si, per culpa de la situació econòmica, el Govern es veu obligat a retallar un servei públic, els 34% dels catalans diuen que els habitatges de protecció oficial, i el 18%, les beques d'Ensenyament.

Nota al Govern

Respecte al 2011, el Govern millora en la seva valoració general, i passa d'un suspès justet (4,95) a un aprovat (5,5). Tot i això, el 44% dels enquestats creuen que el Govern no sap com resoldre els problemes del país, mentre que un 39% diuen que sí que sap com resoldre'ls però necessita temps.

De la mateixa manera, quan es pregunta què és el millor que ha fet la Generalitat l'últim any, el 57% diuen que no ho saben. Igual que un 47% no saben dir què és el pitjor que ha fet.

Milers de persones s'han aplegat a Salt

Independència

El debat sobre la independència de Catalunya ha irromput a la societat catalana els últims anys d'una manera evident. Segons aquesta enquesta, les relacions entre Catalunya i Espanya són la segona preocupació dels catalans, amb un 25,6% (inclou els que estan a favor de la independència i els que els preocupa el debat), només superat per l'atur i la precarietat laboral, amb un 32,9%. La dada del 25% contrasta perquè el 2011, quan es va fer aquesta mateixa enquesta per darrer cop, el conflicte català-espanyol ni tan sols apareixia entre la llista de les preocupacions. El 2011, la crisi d'identitat catalana preocupava a un 10,9%, i la retallada de l'Estatut, a un 3,6%.

En cinc anys han canviat molt les preocupacions dels catalans. L'atur i la precarietat llavors també eren la principal preocupació però amb un 67% (ara és un 33%), i el funcionament de l'economia era la segona de la llista amb un 36,6%, i ara és la cinquena, amb un 15%.

Com et sents?

Sobre el sentiment de pertinença, el sentiment catalanista ha pujat força respecte del mateix CEO del 2011. Si bé les persones que només se sentien catalanes llavors eren el 12%, cinc anys després ja són el 20%. I les persones que se senten més catalanes que espanyoles han passat del 20% al 24%. Les que se senten igual d'espanyoles que catalanes han baixat lleugerament, del 41% al 38%.

Fitxa tècnica

Aquest sondeig es va fer a partir de 1.700 enquestes entre el 10 i el 19 de novembre del 2016 a qualsevol persona que viu a Catalunya, immigrants inclosos. Per això, Jordi Argelaguet, director del CEO, diu que algunes d'aquestes dades no es poden comparar amb el Baròmetre perquè en aquest cas les enquestes es fan només a les persones amb dret a vot.

stats