DEBAT A UNIÓ
Política 30/07/2012

Els renovadors d'Unió esperen el xoc de trens per desafiar Duran

Els sector renovador d'Unió, encapçalat per Antoni Castellà i relegat per Josep A. Duran i Lleida a la nova direcció, espera a l'hipotètic no del PP al pacte fiscal per desafiar-lo amb un discurs propi.

Oriol March
3 min
Els renovadors d'Unió esperen el xoc de trens per desafiar Duran

BARCELONA.Fa una setmana, Josep A. Duran i Lleida va entrar a la reunió del comitè de govern d'Unió amb una llista preparada. Contenia la distribució de càrrecs de la nova direcció del partit sorgida arran del congrés que els democristians van celebrar a mitjans de maig. "Es va asseure, va enumerar la relació i no hi va haver cap rèplica", assegura un testimoni. I això que entre el repartiment de càrrecs que va anunciar Duran i el que es va pactar abans del conclave d'Unió hi havia diferències. Moltes diferències. Tant en els noms com en l'estructura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El sector renovador -nítidament sobiranista- encapçalat per Antoni Castellà és el principal damnificat d'aquest moviment del líder democristià. Castellà i els seus li van donar suport al congrés, de manera que tenien pactades responsabilitats executives dins la nova direcció. Però Duran no ha complert la seva paraula, segons ells, i els ha relegat a ser vocals de la nova direcció. "Tot perquè Assumpció Laïlla es va presentar a la presidència del consell nacional", asseguren.

La candidatura de Laïlla va ser interpretada com el primer moviment de l'entorn de Castellà per començar a visualitzar un canvi de tendència dins el partit fruit del seu pes dins la nova executiva, que és del 40%. Finalment es va imposar l'oficialista Ramon Espadaler. I la torna per aquest "desafiament" ha estat apartar els renovadors del nucli dur del partit. Cap d'ells -Castellà, Laïlla, Carles Sala, Marta Vidal, Josep Martorell- formarà part de la permanent democristiana ni de la comissió executiva nacional de CiU.

Quina resposta preparen Castellà i companyia a aquesta jugada de Duran? "Immediatament, cap", asseguren. La seva intenció és fer de lobi dins el comitè de govern -hi tenen 7 membres dels 20 que en formen part- i plantar cara "quan arribi el xoc de trens" entre Catalunya i Espanya pel pacte fiscal.

Els renovadors preveuen que Duran intenti una negociació possibilista del nou model a Madrid que, duta a l'extrem, pugui desvirtuar-lo. "La intenció és fer-li arribar que un 40% de la direcció, és a dir, una part important de la militància, farà pressió per no rebaixar el pacte fiscal", asseguren fonts del partit. I el mateix esquema pensen seguir en el moment en què es produeixi el més que probable no de l'executiu de Mariano Rajoy al nou model en la línia del concert. "Pressionarem perquè la resposta sigui contundent i per demostrar, de passada, que la militància del partit pensa més com nosaltres que no pas com els pròxims a Duran, més tenint en compte que el nucli dur de la direcció està més bunqueritzat que mai", insisteixen des del sector renovador.

La nova cúpula està integrada per Josep Maria Pelegrí -secretari general-, Toni Font -vice secretari general, figura de nova creació- i tres vicepresidents: Joana Ortega, Manel Silva i Marta Llorens. Cap dels renovadors forma part del nucli dur, a pesar que en l'últim congrés van decidir anar amb Duran i no donar suport a la candidatura alternativa encapçalada per l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, que no va superar el 20% dels vots.

Visualització de canvi

Segons fonts del partit, els renovadors van fer costat a Duran a canvi que, poc després del congrés, es comencés a "visualitzar" un moviment en les estructures democristianes. Però no només no hi ha hagut aquest canvi, sinó que el cap de files de CiU a Madrid els ha apartat del nucli decisori.

Un nucli decisori que és el que haurà de pactar el programa electoral de la federació per a les pròximes eleccions, que poden ser anticipades si fracassa la negociació pel pacte fiscal. "Aquí pressionarem per l'estat propi", insisteixen els renovadors a l'espera de quins siguin els moviments de Duran.

stats