DEBAT DEMOCRISTIÀ
Política 23/06/2012

Els renovadors d'Unió es mouen al marge de Duran

Es mouen les fitxes a Unió. Assumpció Laïlla, afí a Antoni Castellà i membre de l'ala sobiranista que es va integrar a la direcció, vol presidir el consell nacional contra l'oficialista Ramon Espadaler.

Oriol March
3 min
LIDERATGE LONGEU  Duran es va presentar amb una candidatura que integrava dirigents sobiranistes com Toni Castellà i Pep Martorell -a la foto tots dos.

BARCELONA."La batalla està servida i, de moment, les forces estan repartides al 50%". Així resumeix un dirigent d'Unió la lluita entre Ramon Espadaler i Assumpció Laïlla per la presidència del consell nacional, la primera decisió transcendent després del congrés que es va celebrar al maig. Espadaler, actual president del consell nacional, té el suport de Josep A. Duran i Lleida, el líder del partit. Laïlla, que es va integrar en el comitè de govern de la mà de Duran juntament amb Castellà i altres dirigents del seu sector, és la candidata dels renovadors. És el primer moviment visible d'aquest bàndol democristià, sobiranista i que aspira a prendre el control del partit el dia que Duran decideixi deixar la direcció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant els dos últims plens del Parlament, que s'han celebrat en setmanes successives, els passadissos han bullit amb converses entre diputats d'Unió. Espadaler i la seva contrincant han estat actius a l'hora de buscar els seus companys per mirar de saber quins suports té cadascun. "Laïlla té més suports dels que es pensava en un principi", assenyalen fonts democristianes. Té al seu costat, a més de Castellà, el següent grup de companys: Josep Martorell -director general de recerca i dependent de Castellà a la secretaria d'Universitats-, Marta Vidal -també en aquest àmbit del Govern-, Carles Sala -secretari d'Habitatge del departament de Territori i Sostenibilitat- i Gerard Ardanuy -president de la intercomarcal democristiana de Barcelona ciutat.

Un grup de dirigents d'entre 35 i 45 anys, la majoria provinents de la Unió de Joves, estan aprofitant els primers compassos de la nova executiva per deixar clar que aspiren a dominar el partit i sortir des de la pole position quan els pesos pesants del partit facin un pas enrere que sigui del tot definitiu.

Vila d'Abadal, amb Laïlla

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, es va presentar com a candidat alternatiu a Duran a la presidència del comitè de govern en l'últim congrés. No se'n va sortir i un 19% de la militància li va fer costat. La gènesi de la seva llista, però, té molta relació amb el sector Castellà. "Aquest grup de dirigents, en un principi, li donava suport en una candidatura unitària, però finalment no va ser així", asseguren fonts del partit.

El motiu? Segons les mateixes fonts, Duran va prometre a Castellà -com en el congrés del 2008- que seria el seu successor si no liderava una llista alternativa o hi donava suport. El secretari d'Universitats va aconseguir que a la candidatura oficialista s'hi integressin quatre afins: Laïlla, Sala, Martorell i Vidal. Així, segons aquests representants, tenen marge per falcar Duran en un mandat de quatre anys en què s'explorarà el pacte fiscal amb Madrid i caldrà construir una alternativa si fracassa. Vila d'Abadal, sobiranista com Castellà i companyia, dóna suport a Laïlla en la batalla pel consell nacional.

Els equilibris territorials seran decisius a l'hora de decidir el pols. La diputada té a favor seu la intercomarcal de Barcelona, que és d'on provenen la majoria dels afins a Castellà. A Barcelona comarques la partida serà més renyida, perquè Espadaler és de Vic i, malgrat que els seus suports a la ciutat no són monolítics, té les de guanyar en aquesta regió. La intercomarcal de Tarragona està dividida, mentre que la de les Terres de l'Ebre és, per ara, favorable a Laïlla. Lleida, pel pes de Duran i del secretari general, Josep Maria Pelegrí, tanca files amb el candidat oficialista. I a Girona, apunten des del partit, el resultat és encara imprevisible.

Laïlla i Espadaler també s'esforcen a recollir el suport de la Unió de Joves. La germana de la diputada forma part de l'executiva de les joventuts i farà pressió a favor seu, però el secretari general de la formació, Roger Montañola -afí a Duran-, és partidari de no donar consignes als militants. Tot indica, doncs, que la lluita entre els dos candidats serà renyida i que cap dels dos podrà cantar victòria fins que es proclamin els resultats. Cap dels dos, sembla, es retirarà abans d'hora.

stats