BARÒMETRE DEL CIS DEL JULIOL
Política 07/08/2012

Les retallades enfonsen 8 punts el PP des del 20-N

El baròmetre del juliol del CIS revela que el PP ha perdut vuit punts en intenció de vot des de les eleccions generals i quatre des de l'abril. El PSOE continua estancat i CiU creix però només dues dècimes.

Joan Faus
3 min
LA CRISI PASSA FACTURA A RAJOY Les retallades i els incompliments electorals estan desgastant el govern de Mariano Rajoy. El PP ha perdut vuit punts en intenció de vot des de les eleccions generals de fa vuit mesos.

MADRIDLes retallades del govern de Mariano Rajoy passen més factura al PP entre els seus electors que les de l'executiu d'Artur Mas entre els votants de CiU. Aquest és el diagnòstic que s'extreu si es comparen els resultats del baròmetre de juliol que el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) va difondre ahir i el que va fer al juny el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el baròmetre del CIS, si hi hagués eleccions generals, el PP rebria un 36,6% de suport, quatre punts menys que en l'enquesta de l'abril i vuit menys dels que va rebre als comicis del 20 de novembre. L'enquesta demostra que els populars segueixen caient a mesura que aproven reformes i tisorades. A més, es va realitzar entre el 2 i el 10 de juliol, un dia abans que Rajoy presentés al Congrés el nou paquet d'ajust de 65.000 milions d'euros.

En canvi, en l'últim baròmetre del CEO la federació nacionalista perdia només dos punts respecte a les eleccions catalanes del 2010. Mas fa un any i mig que governa, mentre que Rajoy, vuit mesos. A més, CiU puja en l'enquesta del CIS, encara que només dues dècimes, passant del 3,8% al 4% dels vots. Una possible explicació a aquesta dualitat pot recaure en l'estratègia comunicativa dels dos governs. Mas ha donat la cara explicant la majoria de tisorades mentre que Rajoy ha tendit a amagar-se, ha entrat en grans contradiccions i ha incomplert la major part del programa electoral.

El PSOE no aixeca el cap

Tot i la tendència a la baixa del PP, el PSOE continua estancat i sense fer-li ombra. Segons el CIS, els socialistes només guanyen tres dècimes respecte a l'enquesta anterior. Rebrien un 29,9% dels vots, 6,7 punts menys que els conservadors. El partit que lidera Alfredo Pérez Rubalcaba només ha pogut remuntar 1,2 punts des de les eleccions del 20-N. Una escassa capacitat de reacció que tranquil·litza el PP. L'objectiu de Rajoy és que en les eleccions municipals i generals del 2015 l'economia ja s'hagi redreçat i els votants comprenguin els sacrificis. Abans, però, tindran la primera prova de foc en els comicis gallecs i bascos de l'any vinent. Ahir, el portaveu adjunt del PP al Congrés de Diputats, Rafael Hernando, va admetre que els resultats del CIS són "durs" però "lògics i esperats".

El descens dels conservadors tampoc beneficia el partit situat més a l'esquerra del PSOE. Esquerra Unida es queda en el 8,6% d'intenció de vot que li atorgava l'anterior baròmetre. També baixa ERC, que de l'1,05% dels vots aconseguits el 20-N va passar a l'1,7% en l'últim baròmetre. Ara cau en quatre dècimes i es queda en l'1,3%. En canvi, qui continua pujant i roba vots al PP és el partit neoespanyolista de Rosa Díez. El baròmetre atorga a UPyD el 6,6% dels vots, per sobre del 4% que va obtenir als comicis generals. A més, Díez segueix sent la política més valorada tot i que perd algunes dècimes. Mentre que a l'abril aconseguia un 4,47, ara té un 4,36.

En segon lloc ja no hi ha Rubalcaba, desbancat per la portaveu de Nafarroa Bai, Uxue Barkos, que aconsegueix un 4,07. El líder del PSOE es queda en un 3,8, a tres dècimes de Cayo Lara d'IU i Josep Antoni Duran i Lleida de CiU, tots dos amb un 3,77. En sisena posició se situa el republicà Alfred Bosch, amb un 3,73. Més avall apareix Rajoy, que empitjora la seva nota, fins al 3,33 respecte al 3,84 de fa quatre mesos. La factura de l'austeritat és evident.

stats