Política 02/12/2016

Millo reclama a Puigdemont que abandoni el referèndum per poder dialogar amb l'Estat

El Govern retreu a l'executiu de Rajoy que les crides al diàleg no es tradueixin en "fets concrets" i avisa que no renunciarà a la consulta

Marc Toro
3 min
El delegat del govern espanyol, Enric Millo, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la trobada d'aquest divendres

BarcelonaEl referèndum sobre el futur de Catalunya continua sent el gran escull en el diàleg entre el Govern i l'Estat. Així ho han constatat aquest divendres el delegat del govern espanyol, Enric Millo, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, després de reunir-se a la Generalitat durant més d'una hora i mitja.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Millo ha qualificat la reunió de "molt positiva" i ha dit que tant l'Estat com la Generalitat tenen "voluntat de diàleg i entesa", així com de "buscar solucions", malgrat la "discrepància en aspectes fonamentals". Però així com ha assegurat que marxava de la reunió amb la sensació que Puigdemont "accepta" la mà estesa de Madrid, també ha admès que les "expectatives" que tenen les dues parts del "resultat final del diàleg" no són les mateixes.

En referència al referèndum, Millo ha demanat al president "no posar per davant" qüestions que sobrepassen el marc legal vigent i que estan "fora de les regles de joc". "Crec, sincerament, que hi ha moltes coses a parlar abans d'arribar a aquest punt", ha dit sobre la consulta, prevista per al setembre de 2017.

La resposta de Puigdemont l'ha traslladat als periodistes la portaveu del Govern, Neus Munté, que -en un to molt menys optimista que el de Millo- ha retret a l'Estat que no transformi les seves crides al diàleg en "fets concrets". "El diàleg també s'ha de practicar [...] No hi ha propostes concretes que demostrin que és un oferiment sincer", ha dit, per afegir que la disposició a parlar de tot també ha d'incloure "tots els mandats" que té el Parlament de Catalunya, entre els quals, ha afegit, "un dels més importants: el referèndum".

Amb tot, ha insistit que no hi ha diàleg si d'entrada es retalla o "condiciona". "No és una qüestió de condicions, sinó de compromís", havia dit abans Millo. Un compromís de "sinceritat i de lleialtat", així com de "confiança", que ha insistit que passa per "situar-se sempre dins les regles de joc".

Sigui com sigui, Munté també ha apuntat que troba "contradictòries" les crides al diàleg amb la persecució de càrrecs electes pel procés. Tal com ja va assenyalar la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, Millo ha garantit que hi haurà un "esforç" per "reduir litigis i conflictivitat" amb Catalunya. "Les qüestions que estan en via judicial han de seguir el seu curs, però hi ha instruments que poden evitar en el futur que els litigis siguin els que marquen la relació política entre els governs", ha dit, i ha destacat que aquests camins passen per les comissions sectorials dels ministeris i la comissió bilateral Estat-Generalitat.

Millo també ha demanat a Puigdemont que reconsideri la possibilitat d'assistir a la conferència de presidents autonòmics, però el President -ha dit Munté- li ha reiterat els motius pels quals pensa que no hi hauria de ser.

Munté ha deixat molt clar que la reunió entre Millo i Puigdemont ha sigut institucional i protocol·lària i en cap cas de negociació o treball. No obstant això, el delegat del govern espanyol, que ha demanat aparcar els "retrets" i "mirar endavant", s'ha ofert com a interlocutor amb la Generalitat, amb la qual pretén establir una relació "fluida i propera". "Espero que el pocs metres que separen la delegació del govern espanyol de la Generalitat facin desaparèixer per sempre els 600 quilòmetres que separen Madrid de Barcelona".

La trobada entre Puigdemont i Millo s'emmarca en l''operació diàleg' que el nou govern espanyol s'ha proposat impulsar amb la Generalitat i que l'Executiu insisteix que, de moment, només s'ha traduït en paraules. Queden pendents les reunions entre Puigdemont i Rajoy, i la del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, amb la seva homòloga espanyola i principal encarregada de tendir ponts amb Catalunya, Soraya Sáenz de Santamaría.

En l'acte central de celebració del Dia de la Constitució a Catalunya, que ha tingut lloc aquest matí, Millo ja havia demanat al Govern que canviï el "lema" de "o referèndum o referèndum" pel de "o diàleg o diàleg" amb el govern espanyol. El delegat de l'executiu de Mariano Rajoy ha deixat clar que hi pot haver "diàleg en tot" sempre que es respecti el "marc constitucional". Un marc, ha afegit, que es pot "transformar" o "millorar. "La Constitució és un punt de trobada, no de barrera. Un pont d'entesa, no una línia vermella", ha assegurat, tot i que ha deixat clar que la "unitat d'Espanya" és un principi intocable a la carta magna.

stats