Política 07/01/2016

Munté rebutja la proposta de Súmate que la situava com a presidenta i deixa clar que el seu candidat és Artur Mas

L'entitat havia posat sobre la taula que Artur Mas fos conseller en cap en un govern presidit per l'actual vicepresidenta

Sara González / Oriol March
6 min
La portaveu del Govern, Neus Munté, en roda de premsa després del Consell Executiu / ACN

BarcelonaDia clau per determinar si dilluns es convocaran noves eleccions. Al llarg del dia està prevista una cimera de Junts pel Sí i la CUP amb les entitats sobiranistes per intentar desencallar la situació però els posicionaments no s'han mogut. Una de les novetats d'avui ha estat una proposta que ha llançat Súmate. El secretari de comunicació de l'entitat, Joan Solé, ha posat sobre la taula un govern presidit per Neus Munté amb Artur Mas de conseller en cap. Davant de la nova proposta de l'entitat, la vicepresidenta Munté ha deixat clar a través de Twitter que no serà "moneda de canvi" de ningú per "trair la voluntat dels electors" i que el seu candidat a la presidència és Artur Mas.

El diputat de Junts pel Sí i president de Súmate ha argumentat que cal que imperi "el sentit comú per no anar a noves eleccions". "Junts pel Sí té el seu candidat [Mas], però cadascú té la seva opinió", ha afegit, ja que la coalició ha ratificat avui un cop més Mas com a candidat. "L'última opció és perdre un procés per un candidat", ha insistit posteriorment.

Després de la reunió, Solé s'ha mostrat satisfet per haver pogut traslladar la proposta a Junts pel Sí. "Ara ja és qüestió de la política. No ens interessen ni noms ni partits, només la república", ha assegurat tot afegint que des de Junts pel Sí els han respost que "estudiaran" aquesta proposta que la CUP sí veu amb bons ulls. El representant de Súmate també ha assegurat que, si bé encara hi ha marge per l'acord, la seva entitat tornarà ara al carrer per seguir eixamplant la base de l'independentisme a l'àrea metropolitana.

Posicionaments enrocats

Malgrat els contactes d'aquest dijous, tan Junts pel Sí com la CUP mantenen els seus posicionaments. Al llarg del matí s'han produït reunions per separat al Parlament de les dues forces polítiques, així com contactes bilaterals amb l'entitat Súmate. "El document és el que vam plantejar", ha assegurat el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, en sortir de la reunió del grup parlamentari. Això vol dir que mantenen la proposta que Artur Mas sigui president, que també ha assistit a la reunió. Muriel Casals, número tres per Barcelona de Junts pel Sï i expresidenta d'Òmnium Cultural, ha assegurat que "no hi ha més candidat que Mas" i ha apuntat que és "molt possible" que hi hagi noves eleccions.

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, entra a la reunió de Junts pel Sí al Parlament / PERE TORDERA

Amb tot, Romeva ha insistit que seguiran buscant un "desllorigador" a la situació de bloqueig i que seguiran parlant amb la CUP "tantes vegades com faci falta".

La cimera l'han forçat Òmnium, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), que actuen com a mediadores.

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, conversa amb el president de Súmate, Eduardo Reyes, als passadissos del Parlament / PERE TORDERA

En paral·lel, una delegació de Súmate s'ha reunit amb la CUP per fer una proposta que eviti eleccions. Per part de l'entitat, hi han assistit Montse Sánchez, vicepresidenta social; Marc Santín, secretari d'organització; Joan Solé, encarregat de l'àrea de comunicació; i Edgar Álvarez, responsable de relacions institucionals. Segons fonts de Súmate, aquests han plantejat a la CUP diverses propostes que aspiraven a assolir un acord mantenint la transversalitat del procés i acontentant CDC. D'aquestes, l'esquerra anticapitalista ha acceptat una que "no expulsa Mas" i preveu que el president en funcions "hi sigui". Com? La proposta seria, segons ha pogut saber l'Ara, que Mas assumís la conselleria en cap del Govern. Aquesta tarda traslladaran la proposta a Junts pel Sí i, si la coalició l'accepta, Súmate preveu que pugui tenir lloc finalment la investidura.

La diputada de la CUP al Parlament Gabriela Serra ha advertit aquest matí en una entrevista a RNE que la reunió prevista per a avui amb Junts pel Sí per mirar d'arribar a un acord per a la investidura durarà ben poc si no es posa damunt la taula cap altre nom que no sigui el d'Artur Mas. "Pot ser que avui hi hagi una proposta nova i puguem avançar i evitar les eleccions", ha dit Serra, però si JxSí manté Mas com a candidat, la reunió "durarà poc". La CUP no es mourà més. "Per part nostra ho hem deixat clar; tot el que podíem haver fet, ja ho hem fet", ha insistit Serra.

Escolta l'àudio de l'entrevistaGabriela Serra celebra que "estiguin sortint algunes propostes" dins d'ERC perquè Artur Mas s'aparti i no sigui el candidat a la Presidència de la Generalitat de JxSí, en referència al tuit de Joan Tardà, número dos dels republicans a Madrid. Tant de bo –ha dit la diputada– que aquestes veus "s'haguessin sentit fa un mes". En un tuit piulat aquesta tarda, l'esquerra anticapitalista ha resumit quines són les seves propostes de presidència de la Generalitat.

La reunió d'avui l'han forçat les entitats sobiranistes, que faran de mediadores, i ja han dit que no posaran com a condició que Artur Mas sigui president. Serà un reunió privada, i no se'n sap ni el lloc ni l'hora.

En un tuit, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, membre de JxSí, ha dit que valoraran "totes les possibilitats i propostes" per "no decebre" els ciutadans que van votar independència.

També s'ha mostrat optimista el diputat de JxSí Gerard Gómez del Moral, portaveu nacional de les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC), en declaracions a Catalunya Ràdio. "Hi ha marge per a l'acord i l'hem de trobar, ens hem de desenrocar tots". "Treballarem per no anar a eleccions al març", ha dit. Gómez del Moral ha reclamat "generositat i compromís" i s'ha decantat per un pas al costat de Mas com a última opció per evitar eleccions. Justament avui, la secció de les JERC de Sabadell ha demanat a Mas que s'enretiri per facilitar la investidura d'un nou president i la creació d'un govern a Catalunya.

Botran (CUP): "Cal negociar fins al final"

Preguntat per si hi ha marge per a l'acord en una entrevista a Catalunya Ràdio, el també diputat de la CUP Albert Botran ha admès que "aparentment no", però ha afegit: "Com que les noves eleccions no agraden a ningú en el bloc independentista, és l'única cosa a què et pots agafar per negociar fins al final". Botran és militant de Poble Lliure, organització que aquest dimecres va fer públic un comunicat en què opinava que "no facilitar la formació de govern", és a dir, no investir Artur Mas, suposa "incomplir la promesa electoral de ser l'accelerador i la garantia del procés independentista". A més, consideren que anar a unes eleccions al març "posa en perill l'acumulació de forces obtinguda pel moviment independentista fins al 27-S".

En l'entrevista a RNE, Gabriela Serra ha negat que la CUP s'hagi trencat. Si hi ha tensions, ha dit, és perquè "no ha estat un debat folklòric ni superficial, sinó seriós i profund", i ha minimitzat la dimissió d'Antonio Baños assegurant que l'organització és més que una o dues persones.

Homs demana a la CUP que "recapaciti"

El cap de llista de Democràcia i Llibertat (DiL) al Congrés, Francesc Homs, ha demanat a la CUP que "recapaciti", perquè encara "té temps per fer-ho". Just abans de presentar les seves credencials com a diputat a la cambra baixa espanyola, Homs ha demanat el gest de la CUP al·legant que "el que s'ha fet per part de Junts pel Sí en aquests últims dies i setmanes és tot i més del que es podia haver fet".

Últim intent per evitar noves eleccions al març

Les dues formacions independentistes, Òmnium, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) escenificaran avui una cimera –volen que sigui fora del focus mediàtic– per intentar desencallar la situació i evitar unes noves eleccions al març.

Junts pel Sí i la CUP han mostrat la seva predisposició a tornar a seure a la taula fins a esgotar el termini per a la investidura, però cap està disposada –de moment– a modificar els seus posicionaments. Junts pel Sí ha ratificat Artur Mas com el seu candidat a la presidència, mentre que la CUP s’ha negat per activa i per passiva a fer confiança a l’actual líder de CDC. De fet, el president en funcions ja va anunciar dimarts en la compareixença al Palau de la Generalitat que dilluns signarà el decret de convocatòria d’eleccions si es confirmava el no-acord, ja que el termini s’acaba definitivament diumenge.

"Si no ho provéssim tot no ens ho perdonaríem mai", va afirmar ahir el president de l’ANC, Jordi Sànchez, en al·lusió a la trobada sobiranista. En una entrevista a RAC1, Sànchez i el nou president d’Òmnium, Jordi Cuixart, van evitar posicionar-se sobre les condicions d’un eventual acord.

stats