Política 26/01/2015

Les cinc grans revelacions d'un exoficial de la Guàrdia Civil sobre l'evasió fiscal a Andorra

L'extinent coronel de la Guàrdia Civil ha revelat un pacte Andorra-Espanya per "tolerar" 2 bilions de pessetes i ha afirmat que la família Pujol viatjava "contínuament" al país pirenaic

Laia Vicens
2 min
El coronel retirat de la Guàrdia Civil, José Matas, al costat del diputat de la CUP, David Fernández, durant la comissió antifrau del Parlament / ACN

BarcelonaL'extinent coronel de la Guàrdia Civil, José Matas Zapata, ha acudit aquest dilluns al Parlament per explicar el què sap sobre el frau fiscal a Andorra, el país on va treballar del 1979 al 2000. Aquestes han estat les cinc revelacions de l'alt comandant de la Guàrdia Civil:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. Un pacte per evadir fins a dos bilions de pessetes: Matas Zapata ha relatat que va reunir-se amb l'excap del govern d'Andorra Marc Forné i un representant de l'estat espanyol (no ha volgut dir qui) per emparaular que Espanya "tolerés" l'evasió de fins a dos bilions de pessetes, a canvi, això sí, que els diners defraudats no fossin "bruts".

2. Portar 50 milions de pessetes a preu d'un pícnic: Els diners es defraudaven amb curiosos mètodes. L'excoronel ha explicat que és un "disbarat" el fet de portar personalment diners Andorra, com va fer l'exvocal del Consell General del Poder Judicial Mercè Pigem o com l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola va afirmar que feia el primogènit dels Pujol. Segons ha explicat, s'organitzaven autobusos a Andorra que, sota l'aparença de "pícnics", servien per traslladar milers de pessetes al país pirenaic. Cada viatger de l'autobús (que sortia de "Terrassa o altres localitats catalanes") tenia un "sobre amb diners", que recollia una altra persona al costat de la frontera. "Així es poden portar 50 o 60 milions de pessetes pel preu d'un pícnic", va explicar.

3. Transferències directes d'Espanya als bancs d'Andorra: Un altre exemple per defraudar diners era a través de transferències directes. "Una persona posava els diners en alguna filial d'un banc andorrà a Espanya" i a l'instant "arribava l'ingrés a Andorra", ha dit. "És facilíssim", ha sentenciat el guàrdia civil.

4. Els Pujol feien "visites contínuament" a Andorra: Matas Zapata ha recordat que Marta Ferrusola i els seus fills feien "visites contínuament" al país veí. "Eren estranys tants viatges, sempre feien els mateixos itineraris", ha relatat. Tot i això, els seus caps a Madrid van considerar-ho "no res més que una cosa fiscal". L'excoronel ha negat conèixer la família Pujol-Ferrusola, i ha explicat que l'única relació que hi tenia era per donar autorització que els Mossos d'Esquadra que els escortaven poguessin entrar armes al país. "No m'interessa aquesta família", ha dit.

5. "Coneguts i famosos que tenen diners": Tot i que ha negat que sigui del CESID o del CNI, Matas Zapata ha reconegut que "tenia informació paral·lela" als serveis d'intel·ligència de l'Estat. Per exemple, ha revelat que el pare del rei, Joan de Borbó, i el mateix rei Joan Carles I anaven molt a Andorra, tot i que això "no vol dir que sigui per portar-hi diners", ha dit. De fet, ha afirmat que "hi ha moltes persones conegudes i famoses que tenen diners a Andorra". Alguns d'ells són "alts càrrecs" polítics que volien utilitzar aquesta compromesa informació contra "alguns contrincants polítics".

stats