Política 23/10/2014

Rull, sobre la llista unitària: "Que ningú pateixi, ens posarem d'acord, tots volem la independència"

El coordinador general de CDC creu que un èxit de mobilització pel 9-N aplanaria el camí d'una candidatura conjunta amb ERC

Efe
2 min

BarcelonaEl coordinador general de CDC, Josep Rull, ha afirmat aquest dijous que si el 9-N "va bé" serà "més fàcil" decidir qüestions com el cap de cartell d'una eventual llista unitària per a la independència i la data en la qual se celebrarien els comicis de tipus plebiscitari. "Que ningú pateixi, ens posarem d'acord perquè tots tenim ganes que surti bé i volem aconseguir la independència", ha afirmat Rull en declaracions a Ràdio 4, l'endemà de la reunió entre el president català, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rull ha afirmat que el debat sobre com articular una llista unitària independentista s'haurà de plantejar "l'endemà" del 9-N, una qüestió en la qual influirà l'èxit que tingui aquesta jornada de participació. "Si el 9-N va bé, serà més fàcil decidir aquestes qüestions: fer què, amb qui, com i quan, per aquest ordre", ha afirmat Rull en relació amb les eleccions plebiscitàries.

Sobre una possible declaració unilateral d'independència, Rull ha advocat per seguir el que va fixar el Consell Assessor per a la Transició Nacional, que va indicar que aquest tipus d'acció seria "perfectament viable" en el cas que no hi hagi acord amb l'Estat per negociar la separació, i sempre que aquesta sigui l'opció desitjada per la majoria dels catalans. Així, abans d'arribar a aquest extrem, Rull creu que s'hauria d'"instar formalment l'Estat a negociar" la independència i, si no cedeix, caldria demanar a "tercers països" que apel·lin Espanya a seure a la taula.

A més, Rull ha subratllat que cal garantir prèviament que, l'endemà d'una hipotètica independència, el nou Estat està "operatiu" i té el control de, per exemple, la seguretat social, els trens o els aeroports.

stats