Política 09/04/2012

El PSOE creu que la sanitat i l'educació no suportarien una retallada de 10.000 milions d'euros

Elena Valenciano diu que l'anunci de Rajoy provoca "desconfiança" dins i fora d'Espanya

Agències
2 min

Madrid / BarcelonaLa vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, ha advertit que el sistema sanitari i l'educatiu "no suportarien un ajust de 10.000 milions", la xifra que el govern espanyol ha anunciat avui que estalviarà en les matèries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions als periodistes al Congrés, Valenciano ha assenyalat que aquest estalvi, que segons ha dit s'hauria de dir retallada, "posaria en qüestió la sanitat i l'educació tal com les coneixem", i l'anunci provoca "molt desassossec i desconfiança dins i fora d'Espanya".

La número dos del PSOE ha demanat "serietat" al govern espanyol després de les "contradiccions" que, segons ella, han protagonitzat l'executiu i el PP.

La retallada de 10.000 milions anunciada pel govern espanyol se suma a l'ajust de 27.300 milions que ja recullen els pressupostos generals de l'Estat –que s'estan tramitant al Congrés–, dels quals 17.800 corresponen a l'Estat. La retallada és anual i recaurà sobretot en les comunitats autònomes, que són les que tenen les competències transferides en sanitat i educació.

Rajoy s'ha reunit amb el seu equip econòmic a la Moncloa i amb la ministra de Sanitat després que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, hagi dit aquest dilluns al matí que era partidari que les rendes més altres paguin per la sanitat pública. El PP l'ha desmentit més tard.

El PSC també s'hi oposa

D'altra banda, el coordinador dels diputats i senadors del PSC, Francesc Vallès, ha dit que l'ajust en salut i educació que preveu el govern espanyol "és una retallada inassumible per a la majoria dels ciutadans". Segons ell, "condemna a tenir un país pràcticament d'ignorants" i a tenir un país "en què l'accés a la sanitat pública de qualitat sigui inassumible per a la gran majoria de la població". Vallès parla de "la retallada més gran que ha patit mai l'estat del benestar en la història democràtica".

stats