Política 05/12/2011

Així és el quadre de 417.000 euros del Senat

El president de la cambra, Javier Rojo, diu que l'obra té un significat històric i en ressalta la vocació de permanència. És un retrat coral amb les cares de 34 líders de la democràcia espanyola

Efe
2 min
Quadre Senat

MadridEl president del Senat, Javier Rojo, ha presentat aquest dilluns el polèmic quadre commemoratiu del 30 aniversari de les primeres eleccions democràtiques, que reuneix en una sola obra els retrats de 34 personatges clau de la democràcia. Ha costat 417.000 euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'obra simbolitza el consens i el diàleg de la Transició. "Aquest és el significat, l'exaltació de la convivència en la diferència, el reconeixement que sense convivència res és possible", ha assenyalat Rojo.

El president del Senat ha posat èmfasi en l'ordenació "deliberadament coral" dels 34 retrats decidida per l'autor del quadre, Hernán Cortés Moreno, així com en les "complicitats que neixen de les seves mirades i que ressalten en totes elles la convivència".

En l'obra figuren els cinc presidents del govern espanyol de la democràcia, els vuit presidents de la cambra alta i 21 senadors de les Corts constituents.

L'obra va ser encarregada per la mesa del Senat el 2007 per commemorar el 30 aniversari de les primeres eleccions democràtiques.

Els retrats no tenen un ordre jeràrquic o cronològic, sinó que componen un conjunt amb un mateix fons cromàtic. L'autor ha volgut buscar una composició coral amb un denominador comú per a l'espectador: que "la Transició vam ser tots".

Així ho ha afirmat el mateix Hernán Cortés, que ha detallat el procés d'elaboració del quadre a alguns dels retratats i els seus familiars, presents a l'acte.

Cortés ha agraït a la mesa del Senat l'encàrrec d'aquesta obra, que, ha destacat, continua amb la tradició de les galeries de notables, que l'home ha creat "en els moments en què ha volgut construir i recordar, perquè la imatge dels que han destacat en aquesta empresa col·lectiva no es perdi tan fàcilment en el silenciós oblit del temps".

El president del Senat ha recalcat que la vocació de permanència de l'obra té un significat històric: recordar a les pròximes generacions "la gesta d'un poble que, quaranta-un any després, tornava a exercir el seu dret al vot" i " posava en valor el que és fonamental: la democràcia".

stats