Política 30/11/2016

Puigdemont avisa l'Estat que si vol diàleg ha de reconèixer la "bilateralitat"

El president reclama a Rajoy "diàleg sense condicions" i defensa no anar a fòrums multilaterals com la conferència de presidents

Gerard Pruna / Aleix Moldes
4 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la sessió de control al Parlament

BarcelonaAmb els pressupostos ja aprovats pel Govern i a punt per afrontar el tràmit parlamentari, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet front aquest dimecres al Parlament una nova sessió de control. El debat, però, ha girat bàsicament a l'entorn de l'oferta de diàleg que en les últimes setmanes ha repetit el govern espanyol, i que Puigdemont ha minimitzat perquè no reconeix el "dret de Catalunya a tenir una relació bilateral" fora de les comunitats de règim comú. "Qui vulgui dialogar ha de reconèixer aquesta bilateralitat", ha avisat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La primera pregunta per al president ha estat de la diputada de la CUP Mireia Boya, que no ha parlat dels comptes, sinó de l'oferta "del diàleg del bastó i la pastanaga" que fa l'Estat. Davant els recels cupaires sobre si el Govern es deixarà atreure pels "cants de sirena", Puigdemont ha subratllat que aquest diàleg per ara no s'ha produït i només s'ha quedat en "proclames".

Tanmateix, ha apuntat que cap dels gestos i declaracions fets fins ara pel govern espanyol ha suposat un avenç a l'hora de reconèixer la "bilateralitat", i ha criticat que mentre es fan aquestes apel·lacions al diàleg es manté la judicialització del procés. Com a exemple, ha subratllat que mentre tenia lloc el ple hi havia lletrats del Parlament declarant al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el marc de la causa oberta contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Puigdemont ha remarcat que li agradaria molt que aquest diàleg amb el govern de Mariano Rajoy es produeixi, però ha avisat que no pot ser sobre la premissa de no parlar del referèndum: "Volem que comenci amb una única condició, que no hi hagi condicions", ha apuntat. A més, ha reiterat que Catalunya no pot ser tractada des del règim comú perquè "s'ha guanyat el dret a ser tractada de forma bilateral".

El que no ha respost Puigdemont ha estat la petició de la CUP sobre començar ja la campanya per defensar el 'sí' a la independència en el referèndum.

Albiol assegura que l'Estat "ja s'ha mogut"

"El seu radicalisme provoca la decadència de la Generalitat. Senyor Puigdemont, no es negui al diàleg, no aposti per la fractura i pel conflicte", ha demanat el president del grup popular, Xavier García Albiol, el següent a intervenir després de la CUP. Segons el líder del PP, el govern espanyol "ja s'ha mogut" per obrir-se al diàleg amb la Generalitat. "El govern d'Espanya està enviant senyals. No es quedi fent l'estàtua", ha insistit. El diàleg que ofereix l'executiu espanyol té, però, un límit: "És conscient que mentre governi el PP no es permetrà un referèndum d'independència a Catalunya?".

"Jo mai m'he negat al diàleg. L'he demanat i el demano", ha respost Puigdemont. El president de la Generalitat ha recordat que ha estat el govern espanyol qui s'ha absentat reiteradament de la conferència de presidents autonòmics, allà on ara es diu que es vol dialogar amb les autonomies. "S'ha negat des d'octubre del 2012 a convocar la conferència de presidents, com era la seva obligació", ha lamentat. Pel que fa als pressupostos, Albiol ha afirmat que es tracta d'uns pressupostos "il·legals" perquè inclouen una partida per al referèndum. Puigdemont li ha demanat que esperi a conèixer l'opinió dels tribunals per fer aquest tipus d'asseveracions.

Les paraules d'Albiol sobre el diàleg tampoc han convençut Junts Pel Sí. "Estem assistint a una campanya publicitària anomenada operació diàleg que, per a nosaltres, s'hauria de dir 'operació monòleg'", ha indicat el president del grup, Jordi Turull, que ha assegurat que el que fa ara el govern espanyol és "disparar amb silenciador".

La conferència de presidents

També el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reclamat al Govern que accedeixi al diàleg, en aquest cas, focalitzant-lo en la conferència de presidents. El dirigent socialista ha tornat a reclamar a Puigdemont que hi vagi, però el president de la Generalitat ha respost subratllant que l'experiència demostra que d'aquests fòrums no en surt res.

Després de remarcar que tots els consellers sí que tenen previst demanar reunions bilaterals amb els seus homòlegs estatals, ha defensat que els fòrums multilaterals amb el govern espanyol acostumen a no beneficiar les autonomies perquè l'última paraula sempre la té l'executiu espanyol.

També la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha criticat l'absència de Puigdemont a la conferència de presidents, tot i que ha centrat la seva intervenció a qüestionar els pressupostos que va presentar ahir el Govern i que, segons ella, prioritzen dues coses: "Sortir d'Espanya i d'Europa i acontentar els socis de la CUP". Unes acusacions que Puigdemont ha respost acusant Arrimadas d'estar obsessionada "amb el 0,02% del pressupost".

Dins l'altre 99,98% dels comptes s'inclou una partida de 10 milions d'euros per lluitar contra la pobresa energètica. Aquest ha estat el tema escollit pel president del grup de CSQP, Lluís Rabell, que ha reclamat al Govern que no deixi "escletxes" perquè les companyies subministradores, com Gas Natural, en el cas de Reus, deixin de complir les seves obligacions. Puigdemont ha destacat que el protocol actual és molt clar, però que la Generalitat no té capacitat per obligar les companyies a signar els convenis pertinents.

stats