Política 22/10/2017

El sobiranisme s’uneix per rebutjar la intervenció

L'anunci de la destitució del Govern va rebre la condemna unànime del PDECat, ERC i la CUP

Marc Toro / Xavi Tedó
4 min
Manifestació per la llibertat de Sànchez i Cuixart

L’independentisme denuncia el “cop d’estat” i crida a proclamar la República

Cop d’estat. Aquesta va ser la paraula que més van repetir ahir dirigents i diputats independentistes després que Mariano Rajoy anunciés les mesures que vol aplicar a Catalunya basant-se en l’article 155 de la Constitució. El cessament del president de la Generalitat i de tot el Govern, així com el control del Parlament i totes les conselleries, va rebre la condemna unànime del PDECat, ERC i la CUP, que van cridar a la mobilització i a proclamar la República.

“Avui el PP (i els seus aliats) no han suspès només l’autonomia. Han suspès la democràcia. República”, va reaccionar el president d’ERC i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, a Twitter, mentre que la diputada i secretària general republicana, Marta Rovira, reclamava complir “el mandat democràtic” que té el Govern des del 27-S “sense cap més dilació”. “Les institucions democràtiques les elegeixen els ciutadans de Catalunya, no pas el Gobierno de la Nación”.

Des del PDECat, que dimecres va avalar que Puigdemont aixequi la suspensió de la DUI si l’Estat aplica el 155, Marta Pascal i David Bonvehí van carregar contra l’“atac” del govern espanyol. “Diuen que no volen la independència, però són ells els qui avui s’han independitzat del poble de Catalunya”, va avisar Pascal, alhora que Bonvehí definia la intervenció de l’Estat com “un nou Decret de Nova Planta”.

Tant ERC com el PDECat van anunciar que assistiran a la comissió creada al Senat per tramitar l’aplicació del 155. Els republicans hi seran per denunciar l’actitud “repressiva” d’un Estat que vol “passar per sobre de les institucions democràtiques catalanes”, un objectiu amb què coincideix el representant del PDECat a la cambra alta, Josep Lluís Cleries. “L’article 155 no diu cap de les mesures que el govern espanyol imposa a Catalunya”, va destacar.

“Cop d’Estat contra Catalunya. Nosaltres seguim. Confiem en el Govern, el Parlament, les entitats i, sobretot, en nosaltres mateixos”, s’hi sumava el diputat de Junts pel Sí Lluís Llach. Unes paraules que va redoblar la CUP: “Intervinguts però mai vençuts! Unitat popular per la República ara. Ni un pas enrere!”, va dir la formació a través del seu compte de Twitter, i la presidenta del grup parlamentari, Mireia Boya, va afegir que “no cal plorar per l’autogovern; aquí anem amb determinació cap a la República. Un sol poble davant un cop d’estat”.

Qui va cridar ahir a ser un sol poble van ser l’ANC i Òmnium, que van reunir milers de persones a Barcelona per reclamar l’alliberament dels seus presidents, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El dia en què es produïa la manifestació, però, va convertir la marxa en un clam a favor de les institucions catalanes i contra la seva intervenció. “Som tot un poble mobilitzat, organitzat i que dona tot el seu suport a les nostres institucions polítiques”, va dir el líder accidental de l’ANC, Agustí Alcoberro. I encara més contundent va ser el seu homòleg a Òmnium, Marcel Mauri: “Nosaltres som les institucions del nostre país. Ningú no ens pot prendre la sobirania”.

Els comuns titllen la mesura d’“atac” al conjunt del poble de Catalunya

“És el pitjor atac a l’autogovern de Catalunya des de la transició democràtica”. Així de taxatiu es va mostrar ahir durant la manifestació per exigir l’alliberament dels líders de l’ANC i Òmnium el coordinador de Catalunya en Comú (CatComú), Xavier Domènech, arran de l’aplicació del 155 anunciada per Rajoy. El líder dels comuns, que no va poder contenir les llàgrimes quan Maria del Mar Bonet interpretava Què volen aquesta gent?, en una de les imatges de la jornada, va deixar clar que l’ofensiva autoritària de Rajoy no és només contra l’independentisme, sinó contra tot el poble de Catalunya. “El que hem viscut avui és el pitjor atac a l’autogovern, a la sobirania de Catalunya i a les aspiracions del poble català des del 1978. És un atac al conjunt del poble de Catalunya en tota la seva pluralitat”, va denunciar Domènech.

En la mateixa línia es va expressar la colíder de la formació, Ada Colau, que no va amagar la seva tristesa per l’aplicació del 155: “Avui és un dels dies més terribles per a la democràcia dels últims 40 anys”. L’alcaldessa de Barcelona va reclamar que el govern espanyol aturi la suspensió de l’autonomia: “Era evitable i encara ho és. No és veritat que havíem d’arribar a aquest punt, perquè Puigdemont va fer un pas i va dir que no s’havia declarat la independència, i va posar les bases per al diàleg entre institucions”. Colau va carregar amb duresa contra el govern espanyol per la seva “resposta autoritària, que suposa un atac no només a l’autogovern sinó als drets i a les llibertats”. Tots dos dirigents van coincidir en la necessitat de construir un front democràtic des del sobiranisme per defensar l’autogovern català.

Crítiques al PSOE i crida al PSC

Tant Colau com Domènech es van mostrar especialment durs amb el PSOE. El portaveu d’En Comú Podem al Congrés va denunciar que el PSOE se subordini a l’estratègia del PP. Colau, per la seva banda, va retreure a Pedro Sánchez que secundi el president del govern espanyol. La dirigent dels comuns li va recordar que “les bases el van escollir per dir no a Rajoy i no per donar-li suport, com ha fet ara”. En aquest sentit, va qualificar d’incomprensible l’actitud del PSOE. “Em preocupa que un partit que ha contribuït a la lluita antifranquista i a la conquesta de les institucions catalanes faci costat al PP amb l’anunci del 155”, va reblar. La líder de CatComú va fer una crida al PSC a no donar suport a l’aplicació d’aquest article i va valorar positivament que alguns alcaldes ja se n’hagin desmarcat.

Podem, referent estatal dels comuns, tampoc es va estalviar retrets. El secretari d’organització de la formació lila, Pablo Echenique, va acusar Rajoy de “suspendre la democràcia” no només a Catalunya sinó a tot l’Estat, i també de “trencar els consensos dels pactes del 78 de convivència territorial”.

stats