Política 06/12/2016

El sobiranisme posa a prova el tarannà de Millo obrint ajuntaments

Arrufat critica la manca de “coordinació” en les accions simbòliques del 6-D

Marc Toro
3 min
El regidor José Téllez a la concentració davant les portes de l’Ajuntament de Badalona el 12 d’octubre, abans d’estripar l’ordre judicial que prohibia obrir el consistori.

BarcelonaEl nomenament d’Enric Millo com a delegat del govern espanyol a Catalunya forma part de l’estratègia de l’Estat per acostar-se a la Generalitat, oferint una cara més amable al sobiranisme que la de l’anterior titular del càrrec, María de los Llanos de Luna. Els ajuntaments independentistes posaran avui a prova el tarannà de Millo, que ha volgut marcar distància respecte a la seva predecessora en la manera com ha encarat el Dia de la Constitució. No farà cap seguiment “excepcional” als ajuntaments aquest 6-D, tot i saber que com a mínim una quinzena de consistoris obriran les seves portes i que alcaldes i regidors d’ERC, el PDECat, la CUP i Demòcrates d’almenys 300 municipis aniran a treballar en senyal de protesta contra la Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquests actes simbòlics serviran al sobiranisme per mesurar l’estratègia del nou delegat de l’executiu de Mariano Rajoy. Millo va recordar ahir que els càrrecs electes poden treballar avui “si ho consideren oportú” -tal com demana l’Associació de Municipis per la Independència (AMI)-, però els funcionaris no, i va advertir que no se’ls pot coaccionar a fer-ho. Tirant de prudència, va dir que espera que “tothom actuï amb responsabilitat”, sense descartar prendre “alguna mesura” si calgués. Es tracta d’una actitud ben diferent de la de Llanos de Luna, que el 12-O, Dia de la Hispanitat, va demanar (i aconseguir) que la justícia prohibís a l’Ajuntament de Badalona obrir les portes, argumentant que els funcionaris tenien coartada la seva llibertat per triar si volien treballar. L’equip de govern municipal -que no havia donat indicacions als treballadors públics- va desobeir l’ordre judicial i sis regidors estan sent ara investigats.

Els regidors d’ERC i Guanyem Badalona, amb l’alcaldessa Dolors Sabater al capdavant, tornen avui a treballar, però ho fan a títol individual i es preveu que a porta tancada, el mateix que faran alguns regidors a l’Ajuntament de Barcelona, com el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello. Però en municipis com Celrà, Viladamat, Verges i Mieres, on governa la CUP, i en alguns on l’alcaldia està en mans d’ERC -com és el cas de Prats de Lluçanès-, els consistoris obriran les portes i atendran els ciutadans. També alguns ajuntaments del PDECat, com és el cas de Vic i Deltebre.

¿El govern espanyol pot actuar contra aquests càrrecs electes? En alguns ajuntaments, com els de Celrà i Viladamat, per exemple, es preveu que hi hagi funcionaris, que tenen l’opció de canviar el dia festiu per un altre. Aquest seria, segons fonts jurídiques, un possible fet al qual es podria agafar la Delegació del govern espanyol si decidís actuar contra els ajuntaments, com va passar en el cas de Badalona. Les mateixes fonts afegeixen, però, que l’únic que suposaria la vulneració del dret dels treballadors seria forçar-los avui a anar a l’ajuntament en contra de la seva voluntat.

Autonomia dels partits

El portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, considerava ahir en una entrevista a l’ACN que ha faltat “més coordinació” entre els partits a l’hora de plantejar les accions simbòliques del 6-D. “No queda clar si tothom hi participa o no”, va argumentar. L’únic acte comú dels alcaldes de les diferents formacions serà la lectura a les 12 hores a cada municipi d’un manifest que defineix la Constitució com una “presó per a la democràcia”.

Tant el PDECat com ERC van discrepar amb el punt de vista d’Arrufat. “Nosaltres no ho hem viscut així, ho hem viscut en un context d’autonomia de cada partit”, va replicar la coordinadora general del Partit Demòcrata, Marta Pascal, que va demanar que no es posin en risc els funcionaris. Un missatge que també va llançar Isaac Peraire, vicesecretari general de coordinació interna, territori i organització dels republicans. “Els electes treballarem demà, igual que ahir o el 12-O”, va dir Peraire, excloent els treballadors públics de l’acció.

stats