22/05/2015

El factor sobiranista agita l’últim debat de candidats

5 min
Ariadna Oltra  va moderar el debat, en el qual no van participar les candidates de la CUP ni de C’s, sense regidors a Barcelona.

BarcelonaA 24 hores d’abaixar la persiana de la campanya, els candidats a l’alcaldia de Barcelona esgotaven ahir a la nit els últims cartutxos per mirar de guanyar-se la confiança de la gran bossa d’electors que en aquesta recta final cap a les eleccions del 24 de maig encara no tenen del tot decidit qui votaran. Els estudis de TV3 van acollir ahir el quart i últim dels debats entre cinc dels alcaldables: Xavier Trias (CiU), Jaume Collboni (PSC), Alberto Fernández Díaz (PP), Ada Colau (Barcelona en Comú) i Alfred Bosch (ERC). Van tornar a quedar-ne fora l’aspirant de Ciutadans, Carina Mejías, i la cap de llista de la CUP, María José Lecha, ara sense representació a la ciutat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’encarregada de moderar el debat barceloní, que es va allargar dues hores, va ser Ariadna Oltra, presentadora del programa .Cat. Per poder preparar a consciència una cita com la d’ahir -en prime time i a la televisió pública catalana-, els alcaldables barcelonins havien buidat la seva agenda de la tarda -excepte Trias- per planejar estratègies. Els missatges que van desplegar van pivotar -com ja havia passat en els debats a BTV, Catalunya Ràdio i RAC1- al voltant del model social, però amb el factor sobiranista com a novetat. El format de l’emissió -sense blocs compartimentats- va permetre un intercanvi de cops més flexible però també més bulliciós.

Drecera cap al benestar

Collboni i Colau polemitzen amb Trias per les desigualtats socials

El debat va arrencar amb una encesa disputa sobre com encarar la sortida definitiva de la crisi. És en la qüestió en què més es va visualitzar l’eix dreta-esquerra. De fet, els candidats del PSC i Barcelona en Comú ho van aprofitar per atacar l’alcalde. Collboni va sortir llançat a denunciar que l’actual govern de Trias ha provocat “més atur i més desigualtats”, malgrat que el seu antecessor, el socialista Jordi Hereu, “va deixar-li 262 milions d’euros a la caixa”. “Això que diu és ciència-ficció”, va desmentir-lo Trias, segons el qual el llegat del tripartit va ser de 800 milions de dèficit.

Colau va acusar CiU d’haver “disparat les desigualtats” amb un repartiment injust dels recursos, posant “catifes vermelles als grans mercats i als interessos privats”, girant l’esquena a districtes com Nou Barris per prioritzar la Diagonal i el passeig de Gràcia i “privatitzant” serveis públics. La clau per tendir cap a la justícia social, va replicar Trias, és “crear activitat econòmica”. Fernández Díaz també va buscar les pessigolles a Colau, a qui va refregar que ICV-EUiA -que va formar part dels tripartits liderats per alcaldes socialistes i que ara és a la candidatura Barcelona en Comú-és coresponsable de les mancances de la ciutat. Bosch, en canvi, va evitar el xoc en aquest punt i va admetre que “no hi ha fórmules màgiques” per acabar de cop amb l’atur i la pobresa. Un dels moments més aspres va venir arran de la immigració, una qüestió en què el candidat del PP va rebre per tots costats per haver convertit aquest tema en arma electoral.

Controvèrsies turístiques

Cos a cos de Bosch i Colau amb l’alcalde pels pisos turístics

L’alcaldable d’ERC sí que va voler polemitzar amb el candidat de CiU a la reelecció en parlar de turisme. Després d’assenyalar que és veí de Ciutat Vella, va assegurar que el problema dels apartaments turístics “se li ha escapat de les mans” al govern municipal i va proposar que es tanquin els pisos il·legals i no se n’obrin de nous al centre. A més, va acusar CiU i el PP de promoure una “ciutat aparador” amb projectes com la Marina del Port Vell. Les crítiques de Collboni van anar en una línia similar, però l’alcalde ja tenia la resposta a punt: “El model turístic de Barcelona l’han inventat el PSC i ICV”. Colau va intentar desmarcar-se’n recordant que ella també criticava aquest model quan governaven les esquerres.

Xocs per la independència

L’horitzó del 27-S obliga a posicionar-se a cada candidat

Bosch s’ho va fer venir bé per fer aflorar un assumpte que no havia tingut cap protagonisme en els anteriors debats. Conscient que bona part dels indecisos a la ciutat es debaten entre CiU i ERC, va voler sobresortir com el candidat inequívocament alineat amb el rumb cap a un nou estat: “Estem a favor de la independència”, va dir. I va brandar el caos d’ahir a Renfe per subratllar que tots els usuaris afectats devien estar pensant en el “cost de pertànyer a l’estat espanyol”. Per rebatre’l, Fernández Díaz va recordar que ahir mateix també els usuaris del metro tenien motius per queixar-se, i no precisament de Madrid.

Bosch va interpel·lar la resta de candidats a posicionar-se, en especial Colau. L’aspirant d’ERC volia posar-la en un compromís, conscient dels seus equilibris interns. I no se’n va sortir, perquè Colau va refugiar-se en la bandera del dret a decidir, sense mullar-se sobre el seu vot. També van collar-la, sense èxit, Fernández Díaz i Collboni: tots dos havien deixat clar que no són partidaris de marxar d’Espanya. El contraatac de Colau va consistir a acusar CiU i PP de “tapar-se” la corrupció “fent veure que es barallen” pel procés. Trias es va decantar, com Bosch, per la independència: “Estic d’acord a fer aquest camí”. Ho va justificar perquè l’actual “dependència” de la Generalitat respecte de l’Estat és “insuportable”.

Els indicadors demoscòpics assenyalen que hi ha més indecisos que mai, especialment a Barcelona. La irrefrenable decadència del PSC -durant tres dècades el partit hegemònic a la ciutat-, la irrupció de noves sigles -que s’ofereixen com a antídot contra la crisi i la corrupció- i l’influx del 27-S han sacsejat de tal manera el tauler que bona part de l’electorat es planteja canviar el seu vot. Diumenge les urnes determinaran qui se n’ha sortit millor a l’hora de captar aquest vot infidel.

Polèmica pel futur del recinte del Camp Nou

La reforma del recinte del Camp Nou i la manera d’integrar l’estadi del Barça a la ciutat va ser un dels temes del debat d’ahir a TV3. Tots els candidats van afirmar que sigui quina sigui la decisió final haurà de ser consensuada amb els veïns. L’actual alcalde i candidat de CiU, Xavier Trias, va demanar que el Barça també posi sobre la taula un projecte que pensi en el paper del transport públic, sobretot la línia 9 del metro. L’alcaldable del PSC, Jaume Collboni, va proposar un espai “sense barreres, obert” que faciliti la “dinamització” del barri de les Corts i que impedeixi que es formi un “minibarri”. El candidat d’ERC, Alfred Bosch, va ser més concret i va plantejar que l’illa que ara “bloqueja” la mobilitat entre el Camp Nou, el Palau Blaugrana i el Miniestadi “s’obri” a través de la creació de zones verdes. El cap de llista del PP, Alberto Fernández Díaz, també va demanar, com Trias, que el Barça plantegi un projecte que “faci barri i ciutat”. El seu requisit és que es “redueixin les molèsties, sobretot de mobilitat, que generen els partits del Barça als veïns”. Per a Ada Colau, candidata de Barcelona en Comú, el futur de l’estadi podria passar per fer-hi equipaments i zones verdes.

stats