Política 28/05/2016

Un sondeig consolida Units Podem com a segona força el 26-J

Segons l'enquesta de la consultoria Advice Strategic, el PP guanyaria les eleccions mentre que el PSOE obtindria quatre punts menys que Iglesias

Europa Press
2 min
Abraçada entre Pablo Iglesias i Alberto Garzón dijous passat durant la gala dels 40 anys d''El País'. EFE

MadridEl PP guanyaria les eleccions del 26 de juny amb gairebé el 30% dels vots mentre que la coalició Units Podem –formada per Podem i IU– quedaria com a segona força política amb un 24,4% i superaria el PSOE en quatre punts, segons un sondeig realitzat per la consultoria Advice Strategic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La recollida de dades d'aquest estudi sociològic, al qual ha tingut accés Europa Press, s'ha fet entre els dies 19 i 25 de maig a través 3.800 entrevistes, de les quals se n'han considerat vàlides 2.500. La distribució ha estat proporcional entre 129 municipis de 48 províncies repartides per les 17 comunitats autònomes.

Els resultats d'aquest estudi ara per ara dibuixen un escenari en què el PP seria el guanyador i augmentaria 1,1 punts respecte del 28,7% de suport que van obtenir els populars el 20 de desembre.

Units Podem quedaria com a segona força amb el 24,4% dels vots i aconseguirien l'objectiu buscat per Pablo Iglesias i Alberto Garzón, que és el de sumar els vots que tots dos van aconseguir el 20 de desembre. Aquest percentatge de vot és més gran que el que registraven per separat Podem i IU en l'enquesta realitzada per Advise Strategic al mes d'abril. Amb aquest resultat, Units Podem aconseguirien fer el 'sorpasso' al PSOE, ja que el sondeig reflecteix que els socialistes aconseguirien un 20,4% dels sufragis, i això suposa quatre punts menys que la coalició del partit morat. Els socialistes encaixarien una baixada d'1,6 punts respecte als resultats obtinguts en els últims comicis.

El partit d'Albert Rivera, Ciutadans, també creix, però menys que en sondejos anteriors. En aquesta ocasió, aconseguiria el 14,7% del suport dels votants, vuit dècimes més que la seva marca del 20-D.

Si els resultats s'analitzen per blocs d'esquerra i dreta, el bloc format per Units Podem i el PSOE sumarien tres dècimes més –un 44,8% dels vots– que el format per PP i Ciutadans, que agruparien el 44,5% dels vots.

stats