Política 29/09/2016

Sáenz de Santamaría acusa Puigdemont de "repetir els errors de Mas"

Margallo alerta que el president de la Generalitat ha consumat "el desafiament més gran a la unitat de la nació espanyola" des del 1934

Ara
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

MadridEn l'argumentari que la Moncloa i el PP van difondre dimecres a la nit al govern espanyol i la direcció popular, només hi havia dues línies per a la crisi al PSOE, la resta eren en resposta, només, al "desafiament" del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de convocar un referèndum per al setembre del 2017. La primera reacció va arribar de la mà de la presidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, que va acusar de seguida Puigdemont de "repetir els mateixos errors" del seu antecessor, Artur Mas, i instal·lar-se en la "radicalitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Resum en vídeo del discurs de Carles Puigdemont

Aquest dijous ha insistit en el mateix tema el ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo. Ha alertat que Puigdemont ha consumat "el desafiament més gran a la unitat de la nació espanyola" des del 1934. Des d'Alacant, on ha participat en unes jornades sobre la repercussió del Brexit en l'economia de la demarcació, ha urgit el PSOE a sortir del seu "laberint" i a sumar-se a un govern de "concentració".

El ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García Margallo, aquest dijous a Alacant. EFE

Margallo ha citat Francesc Cambó quan va dir el 1927 que "una secessió a Catalunya només podria triomfar si Espanya està enmig de dificultats internes", i ha incidit que en aquests moments aquesta premissa es dóna per haver-hi un govern en funcions. "Al desafiament secessionista i a un govern en funcions s'hi uneix un tercer [problema], que des d'ahir el PSOE ha entrat en una discussió existencialista del ser o no ser", ha afegit, i ha opinat, sense voler entrar en qüestions internes, que "la supervivència del PSOE és una cosa que interessa als espanyols".

"Guanyar-se la confiança de la CUP"

Per a Sáenz de Santamaría, Puigdemont s'està "allunyat de la realitat i de la legalitat". La vicepresidenta de l'executiu espanyol va interpretar ahir l'anunci del president com un gest per "guanyar-se la confiança de la CUP, que és el grup més petit del Parlament", i considera que la decisió és "un greu error" i "un fracàs repetit" que conduirà "a dividir la immensa majoria de la societat catalana".

La número dos del govern en funcions de Mariano Rajoy va acusar també Puigdemont d'allunyar-se "de la realitat i dels problemes dels catalans" i del "respecte als drets dels espanyols" amb l'anunci del referèndum aquest dimecres durant l'obertura del debat de la qüestió de confiança celebrat al Parlament. Sáenz de Santamaría va fer les declaracions durant una visita a les festes de San Miguel de la localitat madrilenya de Las Rozas, on va assistir al pregó des de la balconada de l'Ajuntament, governat pel Partit Popular.

stats