Política 24/12/2011

10 sospites clau sobre Urdangarin per entendre el discurs del rei

La investigació del cas Palma Arena i Babel deixa planant multitud d'acusacions sobre el gendre del rei

Ara
2 min

BarcelonaEl rei s'ha enfrontat al seu discurs de Nadal més difícil. Les sospites sobre Iñaki Urdangarin sobre un possible cas de malversació de fons públics deixen la imatge de la monarquia en un moment crític. Des de l'inici de les primeres informacions, els mitjans han publicat desenes d'informacions que acostaven Urdangarin a una possible conducta delictiva.

  1. Les primeres informacions periodístiques, publicades per El Periódico i El Mundo, apuntaven al fet que Iñaki Urdangarin i un soci "es van apoderar" de fons de l'Institut Nóos, que tots dos van presidir. Afirmaven que l'acte del jutge que instrueix el cas sostenia que el duc de Palma i Diego Torres van crear "un entramat societari" per "desviar fons".
  2. El govern balear va pagar 445.000 euros a l'Institut Nóos per un observatori que no va funcionar mai. Les dues factures que demostraven el pagament del govern balear a l'institut creat per Iñaki Urdangarin i Diego Torres formen part del sumari del cas Palma Arena.
  3. El magistrat instructor de l'operació Babel va atribuir a Urdangarin i el seu soci les decisions financeres de l'Institut Nóos. Assegurava que mantenien la resta de la direcció al marge de les decisions financeres, segons va publicar El Mundo.
  4. També segons El Mundo, Urdangarin tenia un pla per desviar 5 milions d'euros més a Belize. El diari detallava que la tasca policial estava sent molt fàcil gràcies a l'obvietat dels documents que trobaven a les seus de l'Institut Nóos.
  5. La societat d'Urdangarin i la infanta Cristina hauria fabricat factures falses, segons El Mundo, que va explicar que la filla del rei tenia ubicada a la seva casa de Pedralbes una empresa, Aizoon, que va intentar "enganyar" Hisenda.
  6. Hauria ingressat 420.000 euros amb la fundació de discapacitats, segons El Mundo. El diari de Pedro J. assegurava que ho va fer amb una fundació que va crear després que el rei l'obligués a deixar els seus negocis.
  7. Urdangarin hauria intentat negociar també amb consellers republicans, segons la Cadena SER. L'emissora va assegurar que Josep Bargalló va denegar l'ajuda al duc de Palma perquè no veia clar el projecte i perquè era membre de la família reial.
  8. Es va adjudicar un concurs a les Balears abans d'enviar cap proposta, segons El Mundo. Va adjudicar-se l'any 2004 un concurs públic a les Balears dotat amb 60.000 euros abans d'haver presentat al govern cap proposta.
  9. A Catalunya, el marit de la infanta Cristina va proposar a la Generalitat el 2005 organitzar unes jornades sobre salut amb un cost de 500.000 euros, segons va publicar El País.
  10. Feia valer la pertinença a la casa reial per fer negocis tèrbols. Convencia futurs clients de l'Institut Nóos dient-los que només pel fet de ser-hi ell ja era una garantia d'èxit.
stats