Política 02/04/2016

Iglesias consultarà a les bases si prefereixen abstenir-se o anar a eleccions

Assegura que no tenen por de les anticipades i anuncia una gira territorial per tancar les ferides internes

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El líder de Podem, Pablo Iglesias, abans de l'inici d'un comitè ciutadà estatal clau / EFE

MadridPodem viu aquest dissabte un cita "crucial" per al futur del partit. O així almenys ho considera el seu secretari general, Pablo Iglesias. A la seu del carrer Princesa de Madrid es reuneix el consell ciutadà estatal, el màxim òrgan de decisió del partit morat. Iglesias ha assegurat que d'aquesta reunió en sortirà un partit unit i preparat per "als dos escenaris possibles": un govern amb el PSOE o, "si el Partit Socialista no cedeix", la convocatòria de noves eleccions. El líder de Podem ha dit que el partit està "preparat" per a la convocatòria electoral si és necessari i que té previst les pròximes setmanes iniciar una gira per tot l'Estat per recuperar el suport territorial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre la taula del comitè federal socialista hi ha dos debats decisius per a la formació i el "futur del país", segons Iglesias: "Un debat polític, amb la necessitat d'apostar per un govern de coalició i progressista" i "un debat organitzatiu". El líder del partit morat ha defensat que "si cal prendre qualsevol decisió important" els pròxims dies arran de les negociacions a tres amb PSOE i C's, "caldrà estar en mans de la gent i dels inscrits".

"Si l'acord no és possible, hem d'assumir l'escenari que vingui i els inscrits a Podem han de tenir l'última paraula sobre la nostra posició", ha defensat davant dels 81 membres del comitè ciutadà estatal. Això vol dir que si no arriben a un pacte amb el PSOE, també referendaran què fan: si s'abstenen davant del pacte socialistes-C's o bé precipiten la convocatòria d'eleccions. D'aquesta manera, Iglesias va més enllà que Sánchez, i no només proposa sotmetre qualsevol pacte a la militància, sinó també l'escenari posterior.

A diferència de la resta de partits, Podem no té afiliats, sinó inscrits. Gairebé 400.000 persones que han emplenat el formulari de la seva web per poder participar en la presa de decisions. El problema que han tingut és que la participació ha caigut de forma abismal des del seu naixement. Si gairebé la meitat dels inscrits van participar en les primàries per escollir secretari general la tardor del 2014, en l'última consulta, el desembre passat sobre el programa del 20-D, la participació no va arribar al 4%.

En defensa d'Errejón

S'espera que el partit avui faci pinya després de la destitució fulminant del secretari d'organització, Sergio Pascual. El diputat per Sevilla és present a la reunió del consell i té intenció de defensar el seu model de partit. Amb tot, no es preveuen sorpreses i es pressuposa que Pablo Echenique, candidat a secretari d'organització, serà ungit per ampli consens. El líder de Podem a l'Aragó ha proclamat avui que comença una nova fase per a Podem i que toca apostar per una organització més "dialogant i feminitzada".

Iglesias ha sortit en defensa del seu número dos després de setmanes de discrepància i ha valorat la seva aportació al projecte. Amb tot, el líder de Podem ha reconegut "la tensió difícil" en què s'han mogut els últims dies i ha reclamat debatre com "enfrontar la narrativa que ve des de fora i és eficaç per fer-nos mal: la narrativa de dos Podems, un de favorable a la investidura de PSOE i C's i un de més radical".

Tant Iglesias com el seu número dos, Íñigo Errejón, i Echenique coincideixen que ha de ser més descentralitzat, que s'ha de donar més poder als cercles i que han de deixar de ser una màquina electoral. Per utilitzar el símil que comparteixen tots tres: "Deixar de córrer i lligar-se els cordons al mateix temps". No hi ha dubtes que Echenique serà ungit per una clara majoria, ja que és una figura de "consens" entre les diferents famílies del partit.

Cap a un Podem federal

Tal com ha reivindicat Errejón, el partit ha de deixar de funcionar com una "maquinària electoral" i convertir-se en un "moviment popular". Passats tres mesos dels comicis, la direcció no dubta que cal repensar l'estratègia que s'ha de seguir.

stats